De Europese auto-industrie heeft dringend steun vanuit Brussel nodig, anders dreigen Europese autobouwers verder achter te raken op hun rivalen in China en de Verenigde Staten. Met dat pleidooi is kredietverzekeraar Allianz Trade gekomen in een rapport over de auto-industrie. Volgens deskundigen van de organisatie zijn er in Europa wel heel veel regels, maar staat daar weinig stimulerend beleid tegenover.

“Cruciaal is de ontwrichtende rol van China. Vooral op het gebied van elektrische voertuigen. Ze liggen mijlenver voor”, waarschuwt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms. “Natuurlijk gebeurt er van alles om de achterstand in te lopen. Maar vooral als het gaat om de massamarkt van betaalbare middenklassers wacht Europese fabrikanten een moordende concurrentiestrijd.”

Geeroms voorziet dat de “achterblijvers” moeite zullen hebben om te overleven. “Nu al zien we stijgende faillissementen in de automotive-sector. Niet alleen is de marge bij Chinese autoproducenten ruimer, ook hebben ze een veel langere adem. Dat is ook niet gek; Chinese autoproducenten zijn pure staatsbedrijven. Die dwingen Europese fabrikanten om verliesgevend te produceren. Dat hou je nooit lang vol.”

Lobby van Europese autofabrikanten pleit voor meer samenwerking tegen Chinese opmars

De Europese autobrancheorganisatie ACEA vroeg beleidsmakers in Brussel eerder zelf ook al om maatregelen. ACEA-voorzitter Luca de Meo, tevens de topman van Renault, riep in een open brief op tot meer samenwerking om te kunnen concurreren met Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen.

Volgens Allianz Trade zijn stimuleringsmaatregelen in Europa nu nog veel te versnipperd. Volgens Geeroms zou er snel veel meer steun moeten komen om de hoeveelheid laadpalen en laadstations op te voeren. Zo'n 60 procent van alle Europese laadstations zou nu in slechts drie landen staan: Nederland, Duitsland en Frankrijk.

"In twintig EU-landen ontbreekt het aan infrastructuurstimulansen (zoals subsidie op laadpalen en laadstations). Er wordt bar weinig gedaan aan de acceptatie van elektrische auto's. En wat er gebeurt aan stimulering wordt in 2024 verder teruggeschroefd, zoals in Duitsland en Frankrijk waar subsidies door begrotingsbeperkingen aan banden worden gelegd."

De auto-industrie is belangrijk voor de Europese economie. Volgens Allianz Trade telt de sector inclusief bijvoorbeeld toeleveranciers bijna 950.000 bedrijven. Daarmee biedt de auto-industrie werk aan zo'n 6,5 miljoen mensen.

LEES OOK: Autotest: de Kia EV9 laat een grootse indruk achter – SUV met veel slimmigheden biedt uitdaging in Nederlands parkeervak