De Europese Unie bereidt een plan voor dat het mogelijk moet maken om een hulppakket ter waarde van 20 miljard euro voor Oekraïne te financieren. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Via het met leningen gefinancierde pakket kan de EU Hongarije omzeilen als het zich blijft verzetten tegen nieuwe hulp voor Kyiv, aldus de krant.

Medio december maakte de Europese Commissie al bekend te werken aan een alternatieve manier om financiële steun aan Oekraïne te bieden als Hongarije blijft dwarsliggen. “We werken er hard aan om met alle 27 lidstaten tot een overeenkomst te komen, maar het is nu ook nodig om naar alternatieven te kijken”, zei voorzitter Ursula von der Leyen na afloop van een EU-topontmoeting in Brussel.

De Hongaarse premier Viktor Orbán blokkeerde tijdens de top een nieuw steunpakket van 50 miljard euro voor de Oekraïners. Hij zei destijds dat dit hulpgeld niet van de gezamenlijke Europese begroting mag worden gehaald, maar dat lidstaten dit zelf moeten regelen.

Hongaarse blokkade bij steun aan Oekraïne

De EU-top kreeg een vliegende start met een onverwacht akkoord over het openen van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Dat gold vooraf juist als de mogelijk hardste dobber, omdat Hongarije vast van plan leek dat te blokkeren. Maar premier Viktor Orbán bewaarde het echte verzet tot de onderhandelingen over de verhoging van de EU-begroting.

De andere 26 EU-landen willen nog eens 17 miljard euro aan giften en 33 miljard aan gunstige leningen voor Oekraïne uittrekken de komende vier jaar. Voor andere belangrijke zaken, zoals het in goede banen leiden van migratie, zouden ze 4 miljard euro extra over hebben.

De steun aan Oekraïne dreigt ook het de VS af te brokkelen, omdat Republikeinen in het Amerikaanse Congres dwarsliggen.

Militaire experts waarschuwen dat Rusland het jaar 2024 met hernieuwde kracht zal in gaan, als de steun van de VS aan Oekraïne wegvalt. "Als het Westen de hulp aan Oekraïne stopzet, zal Rusland winnen," vertelde Rusland-expert George Barros van het Institute for the Study of War eerder aan Business Insider.

LEES OOK: Europa kan Oekraïne niet in z’n eentje militair ondersteunen tegen Rusland, als de VS steun voor de oorlog afkappen