Energieleveranciers Eneco is ondanks oproepen van energieminister Rob Jetten en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) “nu niet” van plan de tariefverhoging van variabele prijzen voor stroom en gas per 1 oktober uit te stellen.

Volgens de toezichthouder is die verhoging te laat aangekondigd, maar het energiebedrijf blijft ervan overtuigd dat het de regels heeft gevolgd. Volgens de energiemaatschappij is er nog wel overleg in de sector gaande over de tariefverhogingen.

Greenchoice liet maandag in een e-mail aan klanten weten dat het ook vasthoudt aan de tariefverhoging van 1 oktober. Het bedrijf beweert dat het volgens de richtlijnen van de ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’ werkt en de prijsverhoging 10 dagen van te voren heeft aangekondigd. De energieleverancier zegt dat het al jaren zo werkt en zich daarmee netjes aan de wet- en regelgeving houdt.

Eneco kondigde dinsdag vanwege de kritiek aan vanaf volgende maand wel tariefverhogingen dertig dagen van tevoren bekend te maken. Volgens minister Jetten is dit onvoldoende en moeten energiebedrijven zich “per direct” aan de regels houden.

De ACM stuurde dinsdagmiddag een nieuwe brief aan de energieleveranciers waarin de toezichthouder herhaalt dat zij tariefverhogingen dertig dagen van tevoren moeten aankondigen. "Er was veel onduidelijkheid bij leveranciers, maar nu zijn de regels duidelijk en verwachten wij dat zij zich eraan gaan houden. Nu is het aan hen", aldus een woordvoerder.

De ACM zegt zich nu op vervolgstappen te beraden tegen de energiemaatschappijen die in overtreding zouden zijn. Zij riskeren boetes, lasten onder dwangsom of bindende aanwijzingen. Branchevereniging Energie-Nederland zegt verbaasd te zijn over de interpretatie van de regels door de ACM. "Er is absoluut geen sprake van de wet overtreden. De termijn voor het aankondigen van de tariefwijziging is helemaal niet in de wet vastgelegd. Alleen de opzegtermijn en die trekt ACM nu door", aldus een woordvoerster.

Klanten kunnen bezwaar aantekenen

Voor de energiebedrijven die tariefverhogingen per 1 oktober pas zeer recent bekend hebben gemaakt, geldt dat klanten bezwaar kunnen aantekenen.

Dat kan onder meer via een klachtenbrief op Consuwijzer, een site van de ACM. Hiermee kun je afdwingen dat het nieuwe tarief dertig dagen na de aankondiging ingaat. In het geval van Essent, Eneco en Greenchoice zou dat dan zo’n drie weken na 1 oktober zijn.

LEES OOK: Driekwart huishoudens komt met verbruik stroom boven verbruikslimiet van prijsplafond uit – met gasverbruik zit 2 op 3 boven limiet