• De Franse president Emmanuel Macron heeft in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen de radicaal-rechtse Marine Le Pen verslagen.
  • Macron kreeg in zijn eerste termijn als president te maken met felle protesten van de gele hesjes, had een ware bromance met Donald Trump en wilde ongevaccineerden het leven zuur maken.
  • Business Insider zet 8 zaken op een rij die je moet weten over Macron.
  • Lees ook: 10 dingen die je moet weten over de Franse verkiezingsstrijd tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen

Zittend president Emmanuel Macron heeft er een hele kluif aan gehad om de radicaal-rechtse Marine Le Pen te verslaan in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 24 april. Maar volgens de voorlopige officiële uitslag is het Macron wel gelukt.

Macron heeft ruim 58 procent van de stemmen gekregen, tegen bijna 42 procent voor Le Pen. Vijf jaar geleden versloeg de president zijn uitdaagster nog met 66 procent van de stemmen.

De 44-jarige Macron viel de laatste weken op door zijn pogingen om contact te houden met de Russische president Vladimir Poetin. Vlak voordat Rusland de oorlog in Oekraïne begon, bracht hij zelfs nog een bezoek aan Moskou.

Wie is de in 2017 razendsnel opgekomen politicus die de tegenstellingen tussen links en rechts wil overbruggen? Business Insider zet 8 zaken op een rijtje die je moet weten over Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.


Hij komt uit een familie van artsen

Foto: Reuters/Stefan Wermuth
Foto: Reuters/Stefan Wermuth

Emmanuel Macron wordt geboren op 21 december 1977 in Amiens, in het noorden van Frankrijk. Hij is het oudste kind van Jean-Michel Macron en Françoise Macron-Nogues.

Zijn vader is neuroloog in het academisch ziekenhuis van Amiens en zijn moeder kinderarts. Zijn jongere broer en zus volgen die familietraditie en zijn respectievelijk een cardioloog en nierspecialist.

Macron, anderzijds, heeft nogal een omweg genomen in zijn carrière. Hij doet in eerste instantie een bètastudie, voordat hij besluit filosofie te studeren aan de universiteit in Nanterre. Vervolgens gaat hij naar het Instituut voor Politieke Wetenschappen (Sciences Po), gevolgd door een studie aan de École Nationale d'Administration (ENA), twee van de meest prestigieuze universiteiten van Frankrijk.

Na zijn studie gaat hij aan de slag als zakenbankier bij Rotschild & Cie., waar hij in 2012 vertrekt om als topambtenaar op het Élysée te werken. Uiteindelijk schopt hij het tot minister van Economische Zaken onder de socialistische president François Hollande.


Een onconventionele liefde

Emmanuel Macron met zijn 25 jaar oudere vrouw Brigitte. Foto: Pascal Rossignol/AP
Emmanuel Macron met zijn 25 jaar oudere vrouw Brigitte. Foto: Pascal Rossignol/AP

In 2007 stapt Macron in het huwelijksbootje met zijn voormalige lerares Frans Brigitte Trogneux, die 24 jaar ouder is dan hij. Ze ontmoeten elkaar op de katholieke school La Providence in Amiens. Hij is dan 15 jaar oud.

Brigitte Trogneux is, volgens IB Times, gecharmeerd van Macrons intelligentie en zei ooit: "Emmanuels vaardigheden zijn totaal bovengemiddeld. Je kan zeggen dat ik dit zeg omdat we getrouwd zijn, maar ik spreek hier als zijn lerares." Brigitte is een belangrijke mentor voor Macron. "Zonder haar, zou ik niet zijn wie ik ben geworden", zei hij nadat hij in april 2017 de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won.

Macron wilde tijdens zijn eerste termijn als president de titel 'first lady' officieel maken, zodat Brigitte een eigen kantoor, staf en budget zou krijgen. Maar dat leidde tot grote ergernis bij de Fransen die tot dan toe dol op haar waren.

Ruim 275.000 mensen tekenden een petitie tegen het plan en dat ging uiteindelijk niet door. Uiteindelijk werd haar rol vastgelegd in een handvest en kan ze toch beschikken over een budget en een kleine staf.


En Marche!

Foto: AP Photo/Michel Euler
Foto: AP Photo/Michel Euler

Macron was van 2014 tot 2016 minister van Economie onder de socialistische president François Hollande, maar later gaf hij aan zich geen socialist te voelen. In 2016 richtte hij zijn eigen centrum-liberale beweging En Marche op om de tegenstellingen tussen links en rechts te overbruggen.

De partij heeft een groen profiel en is uitgesproken pro-Europees. Ondanks zijn onbekendheid en zijn gebrek aan ervaring won Macron een jaar later met overmacht de verkiezingen en werd zo de jongste Franse president ooit. Hij zette zichzelf met zijn nieuwe partij in de markt als anti-establishment, als een rebel.


Strijd met de gele hesjes

Uit de hand gelopen demonstratie van de gele hesjes eind 2018 in Parijs. Foto: EPA
Uit de hand gelopen demonstratie van de gele hesjes eind 2018 in Parijs. Foto: EPA

Tijdens de eerste jaren van zijn presidentschap kreeg Macron te maken met felle protesten van de Gele Hesjes-beweging. Die kwam in 2018 snel op vanwege de verhoging van de brandstofaccijnzen in de strijd tegen klimaatverandering en verbreedde zich tot algemene kritiek op de enorme kloof tussen burgers en de regering in het Elysée.

Macron trok onder druk van de protesten de verhoging van de brandstofprijzen in en kwam later met meer algemene maatregelen om de koopkracht te verhogen.

Ook organiseerde hij een Groot Nationaal Debat waaruit nieuw beleid op het gebied van klimaat en pensioenen voortvloeiden om burgers meer te betrekken bij de democratische besluitvorming.

Daarna zijn de protesten van de gele hesjes-beweging op een enkele opleving na gestopt. Analisten noemden zijn tegenoffensief volgens het Financieele Dagblad subliem.


Bromance met Donald Trump

De presidenten Trump en Macron begroeten elkaar tijdens het staatsbezoek in de VS in 2018. Foto: AP Photo/Evan Vucci
De presidenten Trump en Macron begroeten elkaar tijdens het staatsbezoek in de VS in 2018. Foto: AP Photo/Evan Vucci

De uiterst stevige handdruk die Macron gaf aan toenmalig Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun eerste ontmoeting op een NAVO-top in Brussel werd legendarisch. Hij wilde zich niet laten wegbluffen. "Een moment van de waarheid", zei Macron daar later over.

Maar terwijl veel Europese leiders een moeizame relatie onderhielden met de toenmalige Amerikaanse president Trump, ontstond er tussen Macron en Trump ondanks hun politieke meningsverschillen even een ware bromance. Zo dineerden ze samen met hun vrouwen op de Eiffeltoren en prezen ze elkaar publiekelijk de hemel in.

In het voorjaar van 2018 bracht Macron een staatsbezoek aan de Verenigde Staten en werd daar met alle egards ontvangen. Maar de werkbare relatie die Macron probeerde na te streven leverde Frankrijk uiteindelijk weinig op en de vriendschap tussen de presidenten bekoelde, mede door een botsing over de NAVO en de belastingen die Frankrijk wilde invoeren voor Amerikaanse bedrijven.


Tweestrijd met Le Pen

Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Foto: EPA
Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Foto: EPA

De radicaal-rechtse Marine Le Pen was in 2022 voor de tweede keer de tegenstander van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen. Haar wereldbeeld verschilt enorm met de pro-Europese en sociaal-liberale visie van Macron.

Bij de presidentsverkiezingen van 2017 versloeg hij Le Pen in de tweede ronde met 66,1 procent van de stemmen tegen 33,9 procent.

In de herhaling van de tweestrijd in 2022 versloeg Macron Le Pen opnieuw, maar met een kleinere marge: ruim 58 procent van de stemmen ging naar Macron, tegen bijna 42 procent voor Le pen.

De herverkiezing van Macron leidde tot opluchting binnen de Europese Unie, aangezien Le Pen vele kritischer staat tegenover het Franse lidmaatschap van de EU. Ook wilde Le Pen een veel meer verzoenende houding aanslaan tegen de Russische president Poetin, terwijl Macron naar verwachting een hardere lijn voorstaat ten aanzien van de oorlog in Oekraïne.


Hij wilde ongevaccineerden het leven zuur maken

Foto: EPA/Christian Hartmann
Foto: EPA/Christian Hartmann

In januari dit jaar zei Macron in een interview met de krant Le Parisien dat hij mensen die zich niet tegen corona wilden laten vaccineren 'het leven zuur' ging maken en gebruikte daar het Franse slang-woord 'emmerder' bij. "Ongevaccineerden wil ik echt op hun zenuwen werken, tot het eind aan toe. Dat is de strategie", zo zei hij.

Die opmerkingen kwamen hem op veel kritiek te staan. Zo spraken tegenstanders van minachting van het Franse volk en zei Le Pen dat hij tweederangs burgers aan het creëren was.


Hij blijft in gesprek met Poetin

De Russische president Vladimir Poetin ontvangt begin februari 2022 Emmanuel Macron in Moskou. Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS
De Russische president Vladimir Poetin ontvangt begin februari 2022 Emmanuel Macron in Moskou. Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS

Macron heeft er voorafgaand aan de Russische invasie van Oekraïne alles aan gedaan een oorlog te voorkomen. Zo bracht hij begin februari een bezoek aan president Vladimir Poetin in Moskou. Hij zei toen op zoek te zijn naar een “geschikt antwoord” dat “ons uiteraard in staat stelt oorlog te vermijden” en te willen werken aan “vertrouwen, stabiliteit en zichtbaarheid.”

Poetin zei na afloop van het gesprek de komst van Macron te waarderen. “Ik zie hoeveel inzet Frankrijk en de president persoonlijk tonen om de crisis op te lossen.”

Ook nu tijdens de oorlog belt Macron regelmatig met Poetin en benadrukt hij steeds hoe belangrijk het is om via onderhandelingen een oplossing te vinden.

LEES OOK: Dit is Brigitte Macron, de Franse first lady die ooit de lerares van Emmanuel Macron was en 25 jaar ouder is