• De Russische president Vladimir Poetin benadrukte zondag in een telefonisch onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron dat Moskou van plan is zijn doelen in Oekraïne te bereiken.
  • Macron vond Poetin “zeer vastbesloten om zijn doelstellingen te bereiken”, ook over “wat de Russische president de ‘denazificatie’ en de ‘neutralisatie’ van Oekraïne noemt.”
  • Turkse president Erdogan en Israëlische premier werpen zich op als bemiddelaars, mede omdat beide landen goede banden met Rusland en Oekraïne onderhouden.
  • Lees ook: Deze kaart laat zien welke 33 landen hun luchtruim hebben gesloten voor Russische vliegtuigen – en hoe je nog wel in Rusland komt

De Russische president Vladimir Poetin benadrukte zondag dat Moskou van plan is zijn doelen in Oekraïne te bereiken, hetzij met diplomatie of met militaire middelen. Dat meldt het Elysée nadat Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron elkaar zondag opnieuw telefonisch hebben gesproken. Ook het Kremlin heeft het overleg bevestigd, dat 1 uur en 45 minuten duurde.

Aanleiding voor het gesprek was volgens het Élysée de waarschuwing van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Poetin de haven van Odessa wil bombarderen. Odessa is met ruim 1 miljoen inwoners de grootste havenstad van Oekraïne. Op welke informatie de waarschuwing van Zelenski is gebaseerd, is niet bekend. Macron sprak tegen Poetin zijn zorgen uit over de mogelijk op handen zijnde bombardementen.

Macron verklaarde ook hoe belangrijk het is om via onderhandelingen een oplossing te vinden voor de oorlog in Oekraïne. Hij maande Poetin verder om de nucleaire installaties van Oekraïne te beschermen. Poetin gaf aan dat het “niet zijn bedoeling was” om Oekraïense nucleaire sites aan te vallen.

Zondag meldde de VN-atoomwaakhond IAEA dat Oekraïne heeft aangegeven dat het beheer van de kerncentrale van Zaporizjza, de grootste van Europa, nu in handen is van een Russische commandant.

Macron vond Poetin "zeer vastbesloten om zijn doelstellingen te bereiken", ook over "wat de Russische president de 'denazificatie' en de 'neutralisatie' van Oekraïne noemt", verklaarde een Elysée-medewerker tegen persbureau AFP.

Poetin herhaalde ook zijn eis om erkenning van het Oekraïense schiereiland de Krim als Russisch grondgebied. Rusland annexeerde de Krim in 2014. Ook eist Poetin erkenning van twee Oekraïense oostelijke regio's, die Rusland als staten heeft erkend, Donetsk en Loehansk.

Het was de vierde keer sinds de invasie op 24 februari dat Macron en Poetin elkaar belden. De vorige keer was donderdag. Dat telefoongesprek duurde anderhalf uur. Na afloop zei de Franse president dat Poetin heel Oekraïne wil veroveren en dat het ergste nog moet komen.

Turkse president Erdogan en Israëlische premier bieden aan te bemiddelen

Eerder op zondag sprak Poetin al met de Turkse president Erdogan. In dat gesprek riep Erdogan de Russische president op tot een wapenstilstand in Oekraïne. Poetin zei dit alleen te willen als Oekraïne "stopt met vechten". Turkije biedt aan te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Het land heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden.

Erdogan heeft volgens meldingen voorafgaand aan het telefoongesprek gevraagd onmiddellijk een einde aan de strijd te maken en onderhandelingen "op hoog niveau" te beginnen. Die moeten onder meer gaan over een blijvende wapenstilstand en over evacuaties van burgers.

De onderhandelingen zouden in Turkije kunnen worden gehouden. De Turkse buitenlandminister Cavusoglu hoopt dat op een eerder geplande conferentie in Antalya, van 11 tot 13 maart, stappen in die richting kunnen worden gezet. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft al gezegd dat hij komt.

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft na terugkeer uit Moskou met de Oekraïense president Volodimir Zelenski getelefoneerd. Bennett had zaterdag een ontmoeting met president Vladimir Poetin om de Oekraïne-crisis te bespreken. Bennett was de eerste westerse leider die het Kremlin bezocht sinds Rusland 24 februari Oekraïne binnenviel.

Ook Bennett biedt aan te bemiddelen, maar het is niet duidelijk wat Poetin daarvan vindt. Bennett belde Zelenski voor de derde keer in 24 uur tijd. Zelenski zou graag willen dat zijn land en Rusland in Israël met elkaar in gesprek gaan.

Momenteel zijn er af en toe Oekraïens-Russische gesprekken in het zuidoosten van Belarus, zeer tegen de zin van de Oekraïners. Belarus is een uitvalsbasis voor Russische eenheden die het noorden van Oekraïne zijn binnengevallen en dus niet neutraal.

Maandag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne. De gesprekken zullen waarschijnlijk opnieuw in Belarus zijn.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne kan de containerprijzen doen verdrievoudigen, aldus een logistieke specialist