• Emmanuel Macron is herkozen tot president van Frankrijk, volgens de voorlopige officiële uitslag.
  • Macron heeft ruim 58 procent van de stemmen gekregen, tegen bijna 42 procent voor zijn opponent Marine Le Pen.
  • De opkomst bij de presidentsverkiezingen is naar verwachting uitgekomen op zo’n 72 procent.

Emmanuel Macron is herkozen tot president van Frankrijk, volgens de voorlopige officiële einduitslag.

Macron behaalde 58,55 procent van de stemmen. Zijn rechtse uitdager Marine Le Pen was in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen goed voor 41,45 procent, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken na het tellen van alle uitgebrachte stemmen. De opkomst lag rond de 72 procent.

Macron heeft ten opzichte van de presidentsverkiezingen in 2017 qua steun van de Franse bevolking flink moeten inboeten. Vijf jaar geleden kreeg hij nog 66,1 procent van de stemmen.

In de eerste stemronde ging het twee weken geleden nog tussen de liberale pro-Europese Macron, de linkse Jean-Luc Mélenchon, Le Pen en de nog rechtsere Eric Zemmour. Macron won toen de meeste stemmen.

Macron heeft voor de Eiffeltoren in Parijs gereageerd op zijn verkiezingszege. "Bedankt allemaal. Na vijf jaar als president van Frankrijk heeft een meerderheid van de landgenoten vertrouwen in mij", aldus Macron.

Macron stond in zijn overwinningstoespraak stil bij alle Fransen die enkel en alleen voor hem gekozen hebben om te voorkomen dat de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen aan de macht komt. "Ik ben me bewust van het werk dat mij te doen staat", stelt hij.

"Daarnaast zijn er Fransen die zich onthouden hebben van stemming. Ook voor hen ben ik verantwoordelijk", aldus Macron. Na de eerste ronde zeiden veel Fransen de keus tussen hem en Le Pen te zien als een keuze tussen twee kwaden.

In zijn toespraak richtte Macron zich ook op Fransen die op Le Pen hebben gestemd. "Ik kan mij voorstellen dat aanhangers van Le Pen teleurgesteld zijn", stelt de 44-jarige president. De rechts-populistische Le Pen wist een historisch aantal kiezers (41,5 procent) aan zich te binden. "Ik ben nu niet langer de presidentskandidaat voor één kamp, ik ben een president voor iedereen. Er moet een antwoord komen op de woede en onenigheid. Dat is mijn verantwoordelijkheid", aldus Macron.

Macron benadrukte dat hij de komende vijf jaar met nieuwe plannen zal komen en blijft werken aan een sterk Europa.

Opluchting bij Europese Unie over herverkiezing Macron

De felicitaties voor Macro stroomden binnen uit Brussel. "We kunnen nog eens vijf jaar op Frankrijk rekenen", concludeerde voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

Brussel keek bezorgd toe of Macron zich zijn uiterst rechtse rivale Marine Le Pen, die de Europese Unie grondig op de schop wil nemen, wel van het lijf zou houden. Haar plannen zouden het einde betekenen van de EU zoals die nu bestaat, klonk het.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement was blij. Een sterke EU heeft een sterk Frankrijk nodig, stelde voorzitter Roberta Metsola.

Marine Le Pen heeft zondagavond in een toespraak gesproken van een "briljante overwinning". De rechtse politica verliest de presidentsverkiezingen, maar haar partij haalde een historisch aantal stemmen binnen.

De Franse krant Le Monde schreef dat nooit eerder zoveel Fransen stemden op een radicaal-rechtse kandidate. Le Pen zegt in haar toespraak dat ze "de strijd niet op zal geven" en haar partij tijdens de volgende parlementsverkiezingen kan rekenen op een groot aantal stemmen. "Miljoenen landgenoten hebben onze kant gekozen", aldus Le Pen

LEES OOK: 8 dingen die je moet weten over Emmanuel Macron