De Franse president Emmanuel Macron gaat op reis naar het Witte Huis en neemt mee: zijn glamoureuze vrouw en voormalig lerares Brigitte Macron.

De als Brigitte Marie-Claude Trogneux geboren first lady vergezelt Macron momenteel tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan president Donald Trump.

Met haar heeft Frankrijk voor het eerst sinds vijf jaar weer een first lady. Toen voormalig president François Hollande in het Élysée-paleis bivakkeerde, had hij weliswaar Paris Match-journalist Valérie Trierweiler aan zijn zijde – en heel vaak ook niet – maar zij zijn nooit getrouwd geweest.

Sinds Macron de regering als minister verliet om zijn politieke beweging En Marche op te richten, staat hij in de belangstelling van de media. Zo leerde de wereld ook Brigitte kennen met wie hij in 2007 is getrouwd. Wat vooral de aandacht trok is dat de blonde schone 24 jaar ouder is dan Macron en dat ze lerares was op de middelbare school waar Macron als 15-jarige naartoe ging.

Het sprookje tussen de twee is nog altijd gaande, al kent het presidentschap van Macron de nodige hoogte- en dieptepunten.

Voor Trump is het bezoek van het stel vooralsnog een hoogtepunt, aangezien hij Macron de eerste uitnodiging voor een staatsbezoek gunt. En waarschijnlijk verheugt hij zich ook op het weerzien met Brigitte, die hij 'mooi' en 'goed in vorm' noemde tijdens een bezoek aan Frankrijk.

Scrol verder om meer te weten te komen over de Franse first lady Brigitte Macron.


Dit is Brigitte Macron, voormalig middelbare schoollerares en de vrouw van de Franse president Emmanuel Macron.

Foto: Thierry Chesnot/Getty

Bron: CNN


Ze is de jongste telg van zes Trogneux-kinderen uit een familie van chocolatiers uit de regio Amiens. Het familiebedrijf Chocolatiers Trogneux wordt geroemd om de macarons.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: L'Express


Macron (40) en Brigitte (65) verschillen bijna 25 jaar in leeftijd.

Foto: Stephane Mahe/Reuters

Ze ontmoetten elkaar op de middelbare school, jezuïtencollege La Providence in hun thuisstad Amiens. Macron, toen 15, was daar leerling. Brigitte was lerares.

Foto: sourceYouTube/Origami THs

Macron kreeg geen les van Brigitte, maar zat wel bij een van haar dochters in de klas. Als dramalerares (ze gaf overigens ook literatuur en Latijn) regisseerde ze de toneelstukken van de school, waardoor Macron op haar pad kwam.

Naar verluidt werd de innige band tussen de scholier en de moeder van drie bekend toen Macron op het punt stond naar Parijs te vertrekken om daar zijn opleiding af te  maken.

Op zijn 17e bezwoer Emmanuel zijn geliefde: "Wat je ook doet, ik zal met je trouwen", zo vertelde Brigitte in een interview in Paris Match.


In 2006 scheidde Brigitte van haar man André-Louis Auzière, een bankier en vader van haar drie kinderen. Het jaar daarop trouwde ze met Macron.

Foto: Eric Feferberg/AP

Bron: CNN


Sindsdien is ze niet meer van zijn zijde geweken

Foto: Pascal Le Segretain/Getty

Macron is de stiefvader van de drie kinderen van Brigitte - twee meisjes en een jongen. Op de foto: haar dochter Thyphaine (links) en Laurence (rechts) tijdens de campagne van Macron.

Foto: Sylvain Lefevre/Getty

Bron: The Sun


Het leeftijdsverschil blijft de media fascineren

Foto: Paris Match

Maar het stel heeft de spotlights omarmd.

Foto: Eric Feferberg/Reuters

De twee wonen  in Le Touquet, een toeristische gemeente vlak bij Boulogne-sur-Mer, in het departement Pas-de-Calais in het noorden van Frankrijk. Op de foto staat Brigitte de pers te woord voor haar huis.

Foto: Philippe Wojazer/Reuters

Emmanuel en Brigitte zijn doorgewinterde skiërs. Het koppel lacht naar de camera's als ze in een skilift op weg zijn naar een bergtop voor een lunch tijdens een campagnebezoek aan Bagneres-de-Bigorre, in de Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk.

Foto: Eric Feferberg/AP

Eenmaal op de bergtop geniet het stel samen met collega's relaxed van een lunch en een fles wijn.

Foto:Eric Feferberg/AP

Brigitte staat bekend om haar goede smaak.

Foto: Pascal Le Segretain/Getty

Ze was naar verluidt een vaste bezoeker van de Paris Fashion Week, maar verruilde de 'front row' voor de rol van 'first lady'.

Foto: Mal Langsdon/Reuters

Bron: The Telegraph


De president van Frankrijk zou slechts één relatie voor Brigitte hebben gehad, met een vrouw van zijn eigen leeftijd, zo schreef Macrons biograaf Anne Fulda.

Foto: Pascal Rossignol/AP

Bron: The Telegraph


Brigitte is een belangrijke mentor voor Macron. "Zonder haar, zou ik niet zijn wie ik ben geworden", zei hij nadat hij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won in april 2017.

Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters

Bron: CNN


Brigitte brengt haar stem uit tijdens de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen in 2017, in haar woonplaats Le Touquet.

Foto: Philippe Wojazer/Reuters

Hier viert ze samen met Macron de goede uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Foto:Philippe Wojazer/Reuters

Naar verluidt zou de menigte "Brigitte! Brigitte! Brigitte!" hebben geroepen toen ze op 7 mei 2017 met haar man het podium betrad na Macrons ruime zege tijdens de presidentsverkiezingen.

Foto: Christian Hartmann/Reuters

Bron: BBC


De verwachting was dat Brigitte zich als first lady zou toeleggen op onderwijs en fysiek en geestelijk beperkte kinderen.

Foto: Jean-Francois Badias/AP

Bron: The Telegraph


Macron wilde de titel 'first lady' officieel maken. Dit tot ergernis van de Fransen die tot dan toe dol op Brigitte waren. Ruim 275.000 mensen tekenden een petitie tegen het plan, dat niet doorging.

Foto: Brigitte and Emmanuel Macron dineren met de Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania Trump op de Eiffeltoren in Parijs op 13 juli. Bron Kevin Lamarque/Reuters

De Fransen wilden geen kopie van het Amerikaanse systeem, waar een officiële titel als first lady op neer zou komen. Als officiële 'premier dame' zou Brigitte  een eigen kantoor, staf en budget krijgen. Een petitie, ondertekend door ruim 275.000 mensen stak daar een stokje voor.

Wat ook niet hielp was dat Frankrijk destijds net een wet aannam die het onmogelijk maakt voor parlementsleden om familieleden aan te stellen. Frankrijk kent geen regels of wetten met betrekking tot de rol of het budget van de first lady. Deze is gevormd door voormalig presidenten.


De Macrons besloten Brigittes rol te verduidelijken met een 'transparantiehandvest'. Daarin staan de taken van de first lady, de grootte van haar staf en wat zij de Franse belastingbetaler kost.

Foto: Bob Edme (Associated Press)

Bron: AP, The Guardian

Haar publieke optredens en liefdadigheidswerk worden gefinancierd uit het jaarlijkse budget van het Élysée, dat tussen de 5 en 7 miljoen euro bedraagt. Brigitte heeft nu overigens ook een kleine staf van twee medewerkers.


"Ze zal niet onzichtbaar zijn en ze zal een stem hebben in een aantal zaken", zei Macron in maart 2017 over zijn vrouw. "Ze zal aan mijn zijde staan, zoals ze altijd heeft gedaan."

Foto: AP Photo/Michel Euler

Bron: Reuters


Afgelopen maandag arriveerde het koppel in Washington voor het eerste staatsbezoek dat Trump heeft georganiseerd. Een diner op Mount Vernon stond op het programma, evenals een diner in het Witte Huis. Woensdag spreekt Macron voor het Amerikaanse Congres.

Foto: De Macrons arriveren op het militaire vliegveld Andrews op maandag 23 april. Bron: AP Photo/Jacquelyn Martin

De first ladies van Macron en Trump trekken bijna evenveel aandacht als de presidenten zelf.

Foto: Trump schudt handen met zowel Emmanuel als Brigitte Macron tijdens zijn bezoek aan Frankrijk op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet, ofwel De Dag van de Bastille. Bron: Christophe Archambault/AP

LEES OOK: Tussen Trump en Macron bloeit een ware bromance – maar met één verkeerde opmerking kan die relatie bruut worden verstoord