Techmiljadair Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

Het dit voorjaar opgerichte bedrijf wil tot 1 miljard dollar ophalen via een aandelenemissie, aldus de SEC. xAI zegt sinds eind november al bijna 135 miljoen dollar te hebben geworven bij vier investeerders. Ook zegt het bedrijf een “bindende overeenkomst” te hebben gesloten met niet nader genoemde partijen voor de verkoop van de resterende aandelen.

Musk, die naast Tesla aan het roer staat bij SpaceX en X (voorheen Twitter), richtte de start-up op om de concurrentie aan te gaan met OpenAI.

Begin november stelde de Amerikaanse multimiljardair zijn eigen AI-product voor, genaamd Grok. Die creatie heeft toegang tot informatie van X, waarvan Musk de meerderheid van de aandelen heeft.

Musk kritisch over OpenAI, de maker van ChatGPT

Musk toonde zich afgelopen maand kritisch over de redenen waarom CEO Sam Altman ontslagen werd bij startup OpenAI.

Techmiljardair was mede-oprichter van OpenAI, maar is al een aantal jaar niet meer direct betrokken bij het softwarebedrijf. Bij een conferentie in Verenigde Staten vertelde Musk dat hij geen specifieke informatie heeft over het drama rondom het ontslag en de terugkeer van Altman bij OpenAI. Maar hij maakt zich wel zorgen over wat het allemaal betekent voor kunstmatige intelligentie.

“Ik heb gemengde gevoelens over Sam. ‘The ring of power can corrupt'”, zei Musk in een verwijzing naar de fantasy-klassieker The Lord of the Rings, waarmee hij bedoelt dat macht corruptie in de hand kan werken.

Musk vroeg zich vooral af waarom mede-oprichter en hoofdwetenschapper Ilya Sutskever van OpenAI “zich zo sterk geroepen voelde om het gevecht met Sam aan te gaan. Het klinkt als een serieus iets. Ik denk niet dat het iets triviaals was. En ik maak me best zorgen dat er een gevaarlijk element van AI is ontdekt.”

LEES OOK: Artificial intelligence was in 2023 een ongekende hype: deze startups haalden het meeste geld op