Topman Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, is ontslagen. Het bestuur van OpenAI zegt geen vertrouwen meer in hem te hebben als leider van het bedrijf. Altman wordt op tijdelijke basis opgevolgd door technologiedirecteur Mira Murati.

In een verklaring stelt OpenAI dat zijn ontslag volgt op onderzoek waaruit bleek dat “hij niet consistent openhartig was in zijn communicatie naar het bestuur en dat daardoor de uitoefening van zijn verantwoordelijkheden werd gehinderd”. “Het bestuur heeft geen vertrouwen meer in zijn vermogen om leiding te blijven geven aan OpenAI.”

Het in 2015 opgerichte OpenAI is een belangrijke speler op de markt voor kunstmatige intelligentie. ChatGPT werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd. Inmiddels ondervindt OpenAI steeds meer concurrentie van grote techbedrijven, zoals Google-moeder Alphabet, die ook aan AI werken.

Doorbraak generatieve artificial intelligence dankzij ChatGPT

“De grootste verrassing is dat het allemaal werkt”, gaf Altman in september aan over wat hem het meest opviel over de afgelopen acht jaar op de techconferentie Dreamforce in San Francisco. “Je begint aan een project met een wetenschappelijk missie en je kunt vanaf dat moment alleen maar hopen dat het werkt.”

Altman deed in een tweegesprek met CEO Mark Benioff van softwarebedrijf Salesforce, de organsator van de conferentie, ook een opvallende uitspraak over het hallucinatieprobleem van AI-chatbots. Hij ziet het namelijk helemaal niet als probleem, maar als een kracht van de nieuwe technologie. “Een van de dingen die minder opvallen is de waarde die gehaald wordt uit het feit dat deze systemen hallucineren”, legde hij uit. 

“Als je iets wilt opzoeken in een database, dan hebben we daar al goede oplossingen voor. Maar het feit dat deze AI-systemen met nieuwe ideeën kunnen komen, creatief kunnen zijn, is een groot gedeelte van de kracht”, aldus Altman.

Hij nuanceerde deze uitspraak nog wel enigszins door te verklaren dat er bij OpenAI gewerkt wordt aan oplossingen om ervoor te zorgen dat deze hallucinaties alleen plaatsvinden als de gebruiker daar ook expliciet om vraagt. Op andere momenten moet de AI-chatbot gewoon feitelijk correcte informatie oprakelen. Hoever het bedrijf hiermee is, vertelde de CEO niet.

LEES OOK: Hallucinerende artificial intelligence is juist goed en de toekomst van AI heeft ‘enge’ verrassingen in petto, volgens topman Sam Altman van het bedrijf achter ChatGPT