Artificial intelligence is geen panacee voor alle problemen waar bedrijven mee worstelen. Dat stelt Brad Lightcap, een topmanager bij de meest besproken softwarestartup van het jaar: OpenAI. De maker van de populaire bot ChatGPT staat in 2023 symbool voor de explosieve groei van toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Lightcap is operationeel directeur bij OpenAI en ging deze week in een interview met CNBC in op de vaak onrealistische verwachtingen die bedrijven van ChatGPT hebben. Hij stelt dat het meest overtrokken aspect van AI is dat bedrijven verwachten hiermee “in een grote klap” compleet te kunnen veranderen.

“We spreken met veel bedrijven die bij ons langskomen. Ze vertellen dat ze hopen hiermee een bepaald doel dat ze al langer hebben, plots te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld een jaarlijkse omzetgroei van 15 procent of zoveel miljoen aan kosten reduceren”, gaf Lightcap als voorbeeld.

Hoewel de populariteit van generatieve AI explosief is toegenomen, nadat ChatGPT vorig jaar november werd gelanceerd, waarschuwt Lightcap dat er niet één specifieke toepassing is van AI die bepaalde zakelijke problemen helemaal oplost.

AI kan effectiviteit van individuele werknemers sterke impuls geven

Tegelijk denkt hij dat de meeste mensen onderschatten welke "mogelijkheden voor individuele ontwikkeling" artificial intelligence creëert voor gebruikers. "Dat aspect blijft onderbelicht. De verhalen die we van onze gebruikers en klanten horen, gaan over mensen die nu veel effectiever opereren, doordat ze iets met de software kunnen doen dat ze eerder niet konden", zei Lightcap tegen CNBC.

Zakenbank Morgan Stanley voorspelt dat er tegen 2023 zo'n 83 miljard dollar extra verdiend kan worden door mensen die AI-tools inzetten om productiever worden. Ze kunnen ermee een extra baan of bedrijf naast hun huidige werkzaamheden starten.

Aan de andere kant zijn er ook tegenstanders van de technologie. Zij maken zich vooral zorgen over superschurken die de technologie zouden kunnen inzetten voor het stelen van kunst of het overnemen van banen.

Zelfs Geoffrey Hinton, ook wel 'the godfather' van artificial intelligence genoemd, heeft zich negatief uitgelaten over de rol van AI in onze wereld.

Of de opkomst van kunstmatige intelligentie als iets positief of negatiefs gezien kan worden, moet de tijd uitwijzen. Tot die tijd kunnen zijn we op het punt dat niet alle problemen van bedrijven opgelost kunnen worden door AI.

LEES OOK: De juiste vragen stellen aan een AI-bot is een cruciale vaardigheid voor artificial intelligence: als ‘prompt engineer’ kun je in de VS zo’n 3,5 ton verdienen