• Techmiljardair Elon Musk zegt dat hij zich zorgen maakt dat startup OpenAI een “gevaarlijk element” bij de toepassing van software gebaseerd op artificial intelligence (AI) heeft ontdekt.
  • Musk heeft “gemengde gevoelens” over CEO Sam Altman van OpenAI, de maker van de populaire AI-bot ChatGPT.
  • In het verleden heeft Musk al vaker gewaarschuwd voor de risico’s van artificial intelligence.
  • Lees ook: Microsoft mag alleen toekijken binnen het bestuur van OpenAI, de maker van ChatGPT

Elon Musk heeft zo zijn eigen theorieën over waarom CEO Sam Altman ontslagen werd bij startup OpenAI, de maker van de populaire AI-bot ChatGPT.

Techmiljardair was mede-oprichter van OpenAI, maar is al een aantal jaar niet meer direct betrokken bij het softwarebedrijf. Bij een conferentie in Verenigde Staten vertelde Musk dat hij geen specifieke informatie heeft over het drama rondom het ontslag en de terugkeer van Altman bij OpenAI. Maar hij maakt zich wel zorgen over wat het allemaal betekent voor kunstmatige intelligentie.

“Ik heb gemengde gevoelens over Sam. ‘The ring of power can corrupt'”, zei Musk in een verwijzing naar de fantasy-klassieker The Lord of the Rings, waarmee hij bedoelt dat macht corruptie in de hand kan werken.

Musk vroeg zich vooral af waarom mede-oprichter en hoofdwetenschapper Ilya Sutskever van OpenAI “zich zo sterk geroepen voelde om het gevecht met Sam aan te gaan. Het klinkt als een serieus iets. Ik denk niet dat het iets triviaals was. En ik maak me best zorgen dat er een gevaarlijk element van AI is ontdekt.”

Het is nog steeds onduidelijk waarom het bestuur van OpenAI Sam Altman ontsloeg. Volgens werknemers van de maker van ChatGPT zou hij de laan uit zijn gestuurd omdat hij een opmerking maakte over werknemers. Maar intern werden de redenen voor het ontslag die het bestuur noemde, niet geloofwaardig geacht.

Altman was slechts kortstondig werkloos. Vijf dagen na zijn ontslag kon hij zijn positie als CEO weer innemen, nadat het bestuur onder druk gezet was door investeerders en het grootste gedeelte van het personeel dreigde op te stappen.

Musk is beducht voor gevaarlijke ontwikkeling van artificial intelligence

Sutskever was een van de bestuursleden die ervoor stemde om Altman te ontslaan. Maar hier kwam hij later op terug.

Musk verdedigde Sutskever nadat hij kritiek kreeg over zijn betrokkenheid met Altmans ontslag. De miljardair vertelde eerder dit jaar tegen CNBC dat hij verantwoordelijk was voor het aannemen van Sutskever bij OpenAI. Volgens hem heeft Sutskever een "sterk moreel kompas."

"Hij vraagt zich vaak af wat het juiste is om te doen", zei Musk tegen Sorkin. "En als Ilya zich geroepen voelde om Sam te ontslaan, dan denk ik dat de wereld moet weten wat de reden hiervoor was." 

Musk verliet OpenAI in 2018 en heeft onlangs het concurrerende X.ai opgericht. Het eerste product daarvan is de sarcastische AI-chatbot Grok. Sindsdien liggen Altman en Musk geregeld met elkaar overhoop op social media.

Altman stak bijvoorbeeld de draak met Musks eerste AI-bot, en noemde het 'cringey boomer humor'.

Musk heeft in het verleden vaker gewaarschuwd dat bedrijven voorzichtig moeten omgaan met technologie waar AI bij komt kijken. Het zou volgens hem een "publiek gevaar" kunnen vormen.

LEES OOK: Microsoft neemt OpenAI de facto over, na ogenschijnlijk mislukte investering in maker van ChatGPT