Sam Altman keert terug als topman van OpenAI. Het bestuur van het snel gegroeide bedrijf in kunstmatige intelligentie stuurde hem eind vorige week onverwachts weg. Nu zegt OpenAI op X een overeenkomst te hebben gesloten met Altman over zijn terugkeer. Daarbij komt er ook een nieuw bestuur.

Het nieuwe bestuur bestaat uit voormalig Salesforce-topman Bret Taylor, Larry Summers en Adam D’Angelo. In een eigen bericht op X schrijft Altman erg uit te kijken naar zijn terugkeer naar OpenAI en het uitbouwen van de relatie met Microsoft.

Dit nieuwe bestuur zou in eerste instantie de taak hebben om een groter bestuur van tot wel 9 man samen te stellen. Hierin zou Microsoft iemand willen hebben en ook Altman zou hier zelf deel van willen uitmaken, meldt The Verge.

Dat softwareconcern, dat eerder miljardeninvesteringen in OpenAI had toegezegd, was niet blij met het eerdere ontslag van Altman. Vrijwel al het personeel van het bedrijf achter AI-programma's als ChatGPT en Dall-E zei daarna ontevreden te zijn over het bestuur.

Bijna 800 medewerkers van het OpenAI dreigden maandag in een brief aan het bestuur met een overstap naar Microsoft. Deze stap zouden ze nemen als het bestuur weigerde op te stappen en Altman niet weer CEO zou worden.

Tijdens meerdere interviews bleef CEO Satya Nadella van Microsoft op de vlakte over een mogelijke terugkeer van Altman naar OpenAI. Hij heeft tegen meerdere media herhaald dat hij acher Altman en OpenAI blijft staan, in welke configuratie dat ook zou zijn.

Ontslag Sam Altman bij OpenAI na 5 dagen teruggedraaid

Afgelopen vrijdag meldde het toenmalige bestuur dat Altman, medeoprichter van OpenAI, was ontslagen omdat hij niet altijd openhartig zou zijn geweest. Medeoprichter Greg Brockman stapte uit onvrede over die beslissing vervolgens zelf op.

Medeoprichter van OpenAI Greg Brockman stapte uit onvrede over Altmans ontslag zelf op bij het bedrijf. Nu kondigt hij aan ook terug te gaan naar OpenAI. "Ik keer terug naar OpenAI en ga vanavond weer programmeren", schrijft hij op X.

Microsoft-topman Satya Nadella noemt de wijzigingen in de top van OpenAI bemoedigend. "We denken dat dit een eerste, cruciale stap is op weg naar een stabielere, goed doordachte en effectievere bestuursstijl", schrijft hij op hetzelfde sociale medium. "Sam, Greg en ik zijn het erover eens dat zij een belangrijke rol hebben binnen de leiding van OAI (OpenAI, red.)"

LEES OOK: Overgrote deel medewerkers OpenAI dreigt op te stappen na het plotselinge ontslag van topman Sam Altman