• Techmiljardair Elon Musk moet voorzichtiger zijn met zijn tweets over cryptomunten, vindt Changpeng Zhao, de CEO van cryptohandelsplatform Binance.
  • “Hij moet zich realiseren dat zijn tweets de markten doen bewegen en beleggers flink kunnen schaden”, aldus Zhao.
  • Sommige onervaren particuliere beleggers hebben de neiging om hun aan- en verkoopbeslissingen te baseren op de tweets van Musk.

“Elon Musk moet voorzichtiger zijn met zijn ‘grappige’ crypto-tweets, ook al staat het hem vrij om openlijk zijn mening te geven”, zei topman Changpeng Zhao van cryptohandelsplatform Binance woensdag in een interview met persbureau Bloomberg.

“Ik denk dat Elon Musk een humoristische vent wil zijn, maar hij moet zich realiseren dat zijn tweets wel degelijk de markten beïnvloeden,” aldus Zhao. De baas van Binance voegde hieraan toe dat beleggers geschaad kunnen worden door de wilde schommelingen die Musk met zijn tweets teweeg lijkt te brengen.

De topman van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX weet regelmatig opschudding te veroorzaken op de cryptomarkt met zijn tweets, die de koersen van grote digitale munten zoals de bitcoin, ether en de dogecoin soms aan het schommelen brengen.

Zo ging Tesla’s aankondiging begin dit jaar dat het bedrijf 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht en de digitale munt ook zou accepteren als officieel betaalmiddel voor z’n auto’s, gepaard met een koersstijging van de bitcoin in februari met 16 procent. De bitcoin bereikte vervolgens een recordhoogte van bijna 63.000 dollar in april.

In mei kondigde Musk aan om betalingen in bitcoin voor Tesla om milieuredenen op te schorten. Hoewel het lastig is om een direct causaal verband te leggen tussen de uitlatingen van Musk en de koers van de bitcoin, is de cryptomarkt in mei wel fors gedaald.

De waarde van de ludieke cryptomunt dogecoin lijkt zeker ook gevoelig voor positieve tweets van Musk. Omdat veel mensen de dogecoin associëren met Musk, baseren particuliere beleggers hun beslissingen soms op zijn tweets. 

Deze grafiek, door Galaxy Digital, laat zien hoe sterk dogecoin reageert op de tweets van Musk.

Grafiek: Galaxy Digital/Cryptowat.ch
Grafiek: Galaxy Digital/Cryptowat.ch

De bitcoin is de meest dominante munt op de cryptomarkt en grote koersbewegingen van de bitcoin raken doorgaans ook andere cryptomunten.

Volgens Zhao moet de cryptogemeenschap daarom leren op de juiste manier te reageren op tweets van bekende persoonlijkheden. Hij vindt ook dat Musk zelf voorzichtiger zou moeten zijn. “Hij blijft natuurlijk vrij hierin, het is niet dat ik iets tegen hem heb als mens”, vertelde Zhao tegen Bloomberg. “Ik zou het gewoon niet aanraden om zo te blijven tweeten.”

Lees meer over bitcoin: