• Afgelopen dinsdag zakte de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, weg tot onder het niveau van 30.000 dollar.
  • Voor technische analisten is dit een belangrijk ijkpunt.
  • Als de bitcoin boven dit niveau stand weet te houden, is dat gunstig voor koersherstel. Zakt de bitcoin gedurende enkele dagen onder de 30.000 dollar, dan is het goed mis.

De koers van de bitcoin is flink in beweging. Afgelopen dinsdag zakte de belangrijkste cryptomunt weg tot onder het niveau van 30.000 dollar. Hiermee noteerde de bitcoin een verlies van ruim 25 procent binnen een week.

De daling van de bitcoin viel samen met berichtgeving dat China steeds serieuzer wordt met aanpakken van het ‘minen’ van bitcoins in dat land, maar er spelen ook technische factoren waar beurshandelaren op letten.

Woensdagochtend koerste de bitcoin rond het niveau van 34.000 dollar. Het blijft echter spannend volgens technische analisten. Het niveau van 30.000 dollar is een belangrijk richtpunt, omdat dit als een zogenoemd ‘steunniveau’ wordt gezien.

In de wereld van de technische analyse, waarbij gekeken wordt naar trendmatige koerspatronen, gelden bepaalde koersniveaus in een opgaande trend als ‘steun’ en kunnen diezelfde niveaus in een neergaande trend fungeren als ‘weerstand’.

De vraag voor de bitcoin is: zit die nog steeds in een opgaande lijn sinds de opmars van medio 2020 en is de recente zwakte niet meer dan een tussentijdse dip? Of is sprake van een structurele omslag en komt de bitcoin in een dalende trend terecht?

Bitcoin op tweesprong

De bitcoin is sinds medio 2020 hard gestegen, maar piekte afgelopen april rond een niveau van 65.000 dollar, om vervolgens in waarde te halveren.

Afgelopen weekend vond daarbij een belangrijke omslag plaats. De trendlijn van het 50-daags koersgemiddelde van de bitcoin dook onder de trendlijn van het 200-daags gemiddelde. Dit wordt in de technische analyse als een negatief signaal gezien, een zogeheten 'death cross'.

Lees ook: De bitcoin heeft te maken met een onheilspellend technisch signaal: een ‘death cross’ suggereert dat de koers verder kan dalen

Een belangrijk ijkpunt is het koersniveau van 30.000 dollar, waar de bitcoin dinsdag even onder zakte. Simpel gezegd stellen technische analisten dat als de bitcoin boven dit niveau stand houdt, er sprake is van 'steun' om verder te herstellen richting de 40.000 dollar.

Als de bitcoin echter een aantal dagen achter elkaar onder de 30.000 dollar zakt, ligt de weg open voor verdere dalingen richting de 20.000 dollar. De voormalige 'steun' op 30.000 dollar wordt dan een 'weerstandsniveau'.

Onderstaande grafiek toont een technisch koersplaatje van de bitcoin dat vooral de pessimisten in de kaart speelt: een zogenoemd hoofd-schouder-patroon.

Een hoofd-schouder-patroon duidt vaak op de omkering van een stijgende trend. Hierbij vormen zich drie clusters van toppen, waarbij de middelste top de hoogste is. In de bovenstaande grafiek is dit te zien, waarbij zich een zogeheten 'neklijn' aftekent rond het niveau van 30.000 dollar die de drie clusters verbindt.

Op het moment dat de koers door de 'neklijn' zakt (het steunniveau), is dat voor handelaren die dergelijke patronen volgen een verkoopsignaal. Dinsdag was het even extra spannend, omdat de bitcoin door de 'neklijn' van 30.000 dollar dreigde te zakken.

Handelaren volgen dus nauwlettend of de koers van de bitcoin stand weet te houden boven de 30.000 dollar. De regel die ze hierbij hanteren, is dat pas sprake is van een breuk als de koers enkele opeenvolgende dagen onder dat niveau noteert.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: