• Bitcoin en ethereum hebben dinsdag nieuwe recordstanden bereikt.
  • Cryptobeleggers zijn de laatste tijd mogelijk enthousiaster, omdat handelsplatform Coinbase binnenkort naar de beurs gaat.
  • De totale waarde van alle cryptomunten tezamen is in ruim twee maanden verdubbeld.

De bitcoin heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. De cryptomunt was dinsdagochtend ruim 62.500 dollar waard. Ether steeg naar een recordwaarde van meer dan 2.200 dollar.

Waarschijnlijk zijn beleggers de laatste tijd vooral enthousiaster omdat Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten, binnenkort naar de beurs gaat.

Lees meer: Coinbase boekt recordcijfers in de aanloop naar de beursgang op 14 april

Volgens CoinMarketCap, dat verschillende platforms in de gaten houdt waarop cryptomunten worden verhandeld, was de bitcoin rond 10.30 uur ongeveer 62.575 dollar waard. Een maand terug piekte de koers van de munt nog op meer dan 61.000 dollar. Daarna zakte de koers terug tot zo’n 51.000 dollar om vervolgens weer op te lopen.

Ether, na bitcoin de munt met de grootste totale marktwaarde, was volgens CoinMarketCap rond 10.30 zo’n 2.215 dollar waard. De munt is daarmee drie keer zoveel waard als aan het begin van het jaar.

De totale waarde van alle cryptomunten tezamen is ruim 2,1 biljoen dollar, ofwel 2.130 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met de beurswaarde van Apple of de economie van Frankrijk. De cryptomarkt is in ruim twee maanden in waarde verdubbeld.

Grote bedrijven accepteren bitcoin

De prijs van cryptomunten stijgt sinds ze steeds meer geaccepteerd worden door grote bedrijven. Zo accepteert de maker van elektrische auto’s Tesla bitcoin als betaalmiddel en omarmden ook betalingsbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal digitale valuta.

Lees ook: Deze addertjes zitten onder het gras als je een Tesla koopt en met bitcoin betaalt

Kenners wijzen er ook op dat beleggers zoeken naar een hoger rendement, omdat de rentetarieven laag blijven.

Sceptici hebben de koersstijgingen van cryptomunten lang bekritiseerd als een speculatieve zeepbel die op het punt staat uit elkaar te spatten, met het argument dat cryptovaluta geen intrinsieke waarde hebben. Maar voorstanders denken daar heel anders over.

“Ik denk niet dat bitcoin of andere cryptomunten op dit moment een zeepbel zijn”, vertelde John Wu van blockchainbedrijf AVA Labs onlangs aan Insider. “De volatiliteit van bitcoin op jaarbasis ligt net onder de 100 procent. We hebben dus een zeer volatiele beleggingsklasse.”

Lees meer over cryptomunten: