• Nassim Taleb, auteur van het boek ‘Black Swan’, zegt dat bitcoin niets waard is. 
  • Ook stelt hij dat er geen bewijs is dat blockchain een nuttige technologie is.
  • In een nieuwe paper poneert Taleb vier argumenten tegen cryptomunten.

Financieel specialist Nassim Taleb, auteur van een klassieke studie naar de werking van financiële markten getiteld ‘Black Swan‘, heeft zijn kritiek op de bitcoin nog eens kracht bijgezet. Nu zegt hij dat cryptomunten niets waard zijn en dat blockchain geen nuttige technologie is.

In een concept van een artikel van zes pagina’s getiteld ‘Bitcoin, valuta’s en bubbels’, zet Taleb vier argumenten uiteen tegen cryptomunten. Hij deelde dit op Twitter met zijn 743.000 volgers.

Ten eerste zegt de auteur dat ondanks de hype, de bitcoin niet heeft voldaan aan het idee van eem “valuta zonder overheid”. In feite, zegt hij, blijkt de bitcoin helemaal geen valuta te zijn.

“Het totale falen van de bitcoin om een valuta te worden is gemaskeerd door de inflatie van de waarde”, aldus Taleb. De koersstijgingen van de bitcoin leveren (papieren) winsten op voor een groot aantal mensen. En dat vertroebelt de discussie over het werkelijke nut van de bitcoin.

Het tweede kritiekpunt van Taleb is dat de bitcoin geen waardeopslag op de korte of lange termijn kan zijn. Hij gebruikt de beroemde vergelijking van goud en bitcoin – een slechte vergelijking, aldus Taleb – om zijn punt te maken.

"Goud en andere edelmetalen zijn grotendeels onderhoudsvrij en worden niet afgebroken over langere tijd", stelt hij. "Cryptomunten vereisen voortdurende aandacht."

'Geen bescherming tegen inflatie en niet veilig'

Zijn laatste twee punten stellen dat de bitcoin geen betrouwbare bescherming is tegen inflatie, in tegenstelling tot wat sommige analisten beweren, en dat het geen veilige plek is om je beleggingen te bewaren – ook als het bedoeld is als bescherming tegen de tirannie van overheden of andere catastrofes.

"En ook niet een heel klein beetje", voegt hij toe, verwijzend naar de marktpaniek vorig jaar maart, toen de bitcoin nog meer zakte dan de aandelenmarkt, en de recente losgeldbetalingen na de cyberaanval op Amerikaanse pijpleidingen die autoriteiten konden tracken.

"Overheidsstructuren en rekenkracht zullen sterker blijven dan gedistribueerde partijen die, elkaar niet vertrouwend, makkelijk in een hoax kunnen trappen", stelt hij.

Blockchain is niet nuttig, aldus Taleb

Dat Taleb sceptisch is over de bitcoin was al bekend. Maar zijn artikel bekritiseert ook de onderliggende technologie waarop bitcoin vertrouwt. Volgens de auteur is blockchaintechnologie in de praktijk geen stap vooruit ten opzichte van bestaande methodes om data om te slaan.

"Er is geen bewijs dat we geweldige technologie krijgen, tenzij 'geweldige technologie' niet 'nuttig' betekent", aldus Taleb.

Hij vervolgt: "En we hebben - op het moment van schrijven - ondanks alle positieve berichten nog steeds bijna niets gedaan met de blockchain."

Lees ook: Blockchain is in Nederland vooral een zaak van grote bedrijven – waarom het startups niet lukt om door te breken

In april zei Taleb tegen de zender CNBC dat de bitcoin een piramidespel is en een mislukte valuta.

Taleb noemde bitcoin eerder 'een uitstekend idee'

Toch was hij niet altijd een bitcoin-criticus. In 2017 schreef Taleb het voorwoord van 'De Bitcoin Standaard', een boek van econoom Saifedean Ammous.

Destijds schreef hij dat bitcoin "een uitstekend idee" is, omdat het "aan de behoeften van het complexe systeem voldoet... omdat het geen eigenaar heeft en geen autoriteit die over zijn lot kan beslissen".

De bitcoin stortte dinsdag met meer dan 10 procent in en bereikte een stand van 29.333 dollar. De digitale munt is nu meer dan 50 procent gehaald sinds zijn hoogste punt van bijna 65.000 dollar in april. Woensdag krabbelde de bitcoin een beetje op tot een niveau van 34.000 dollar.

Technische analisten stellen dat als 's werelds grootste cryptomunt enkele dagen op rij onder het steunniveau van 30.000 dollar uitkomt, de waarde verder zou kunnen dalen tot 20.000 dollar – terug naar het niveau in december 2020 dus.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: De kracht van de bitcoin wordt getest op het niveau van $30.000 – deze grafiek laat zien waarom technische analisten daar zo scherp op letten