De maker van elektrische auto’s Tesla haalt een voormalig topman van Audi, Peter Hochholdinger, naar Californië om de productie van de Tesla-auto’s flink op te voeren.

Dat heeft het Amerikaanse autobedrijf van ondernemer en miljardair Elon Musk zaterdag laten weten.

Hochholdinger gaat op een niet nader genoemd tijdstip aan het werk als vicepresident belast met de productie. Hij was dat 22 jaar lang bij Audi en voerde er onder meer de productie van de modellen A4, A5 en Q5 aan.

Bij Tesla komt er eind 2017 een nieuwe auto uit de fabriek, de Model 3. Daar zijn al 400.000 belangstellenden voor, maar dat aantal overstijgt het totale aantal auto’s dat Tesla tot dusverre heeft gemaakt.

Vorig jaar vervaardigde Tesla slechts 50.000 auto’s. Met het animo voor Model 3 moet de productiecapaciteit in 2018 al naar 500.000 auto’s. In 2020 hoopt Tesla een miljoen elektrische auto’s te kunnen afleveren.

Uitdagende doelen voor elektrische revolutie

Een hele uitdaging, want als Tesla zijn eigen doelen wil halen is de complete productiecapaciteit van alle lithium-ion batterijen ter wereld nodig. Daarom bouwt Tesla een gigafabriek die enorme hoeveelheden accu’s moet produceren.

Zelf verwacht Tesla niet dat de productie van batterijen een probleem wordt voor de Model 3 – en dat is weleens anders geweest. Voordat de gigafabriek werd aangekondigd, waren er vrijwel altijd problemen met batterijen.

Maar topman Musk verzekerde in februari dat de productie in de fabriek op peil ligt, tekende Reuters op, en dat er dus voldoende accu’s moeten zijn als de productie van Model 3 begint.

Analisten zijn er niet helemaal gerust op. Zo worden er vraagtekens gezet bij de vroege aankondiging van Model 3. De auto kan op zijn vroegst in 2017 worden afgehaald. Amerikaanse site The Daily Beast vroeg zich hardop af of dat soms iets te maken heeft met de financiële problemen van Tesla.

Met de productie van Model X en het ontwerpen van Model 3 zijn er namelijk gigantische bedragen doorheen gejaagd. Aan het eind van 2015 had Tesla nog maar een miljard dollar in kas; de helft van wat er aan het begin van dat jaar op de bankrekening stond.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl