Al jaren loopt het aantal agressieve vliegtuigpassagiers op, in coronatijd krijgt het cabinepersoneel daarbij ook te maken met mensen die geen mondkapje willen dragen.

Het OM kondigde in 2018 al strengere maatregelen aan en riep personeel op vooral aangifte te doen.

Stewards en stewardessen krijgen met allerlei situaties te maken waarbij hun communicatievaardigheden en geduld flink op de proef worden gesteld.

Wij zetten een aantal bizarre situaties en ergernissen voor je op een rijtje.

Er zitten op het eerste gezicht veel voordelen aan het werk als steward(ess): regelmatig een paar dagen op een zonnige bestemming vertoeven en iedere keer weer een nieuw avontuur aangaan.

Maar: luchtvaartmaatschappijen krijgen steeds meer te maken met agressieve reizigers. In coronatijd is daar nog een extra dimensie bij gekomen; passagiers die herrie schoppen omdat ze geen mondkapje willen dragen.

“Vijf jaar geleden waren er een paar honderd meldingen. Nu zijn dat er al duizend per jaar, alleen al in Nederland. Dit jaar is de toename 20 procent vergeleken met vorig jaar”, zegt Ingrid Brama van de Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel, die zelf stewardess is.

Het OM kondigde in 2018 aan overlastgevende reizigers strenger aan te gaan pakken. Agressieve passagiers aan boord moeten direct een boete of dagvaarding krijgen om voor de rechter te verschijnen. Het OM riep daarbij het cabinepersoneel op om vooral aangifte te doen bij calamiteiten, zodat het snelrecht kan worden toegepast.

Stewards en stewardessen krijgen dus met allerlei soorten mensen te maken, waardoor hun communicatievaardigheden regelmatig op de proef worden gesteld. Hoe zou jij reageren op onderstaande situaties?


Vieze luiers in de stoel


Uitwerpselen die zó hard stinken dat je het vliegtuig weer aan de grond wil zetten

De BBC schreef in maart 2015 over een vlucht van British Airways van Londen naar Dubai die halverwege om moest draaien vanwege 'stinkende poep'. Abhishek Sachdev was aan boord van het vliegtuig en vertelde aan de BBC: "De piloot vroeg naar de senior cabin crew en iedereen wist dat er iets aan de hand was. Ongeveer tien minuten later zei hij: 'Zoals u misschien wel gemerkt heeft, komt er een nogal penetrante geur uit één van de toiletten.' Hij omschreef het als vloeibare ontlasting. Dat waren de woorden die hij gebruikte."

Een woordvoerder van British Airways stelde dat de situatie voor een gezondheidsprobleem zorgde, aangezien maar de helft van de lucht in een vliegtuig wordt gerecycled en gezuiverd. Omdat de volgende vlucht pas vijftien uur later zou gaan, moesten passagiers die nacht in een hotel verblijven.


Buideldieren die voor emotionele support moeten zorgen


Vieze toiletten

Een steward met dertig jaar ervaring vertelde aan Business Insider: "Een passagier was op een dicht toilet gaan staan en toen gaan poepen."


Passagiers met gevaarlijk weinig geduld

evactuatieglijbaan, gekke dingen stewardessen hebben meegemaakt

In 2014 wilde een passagier op een vlucht van China Eastern Airlines naar eigen zeggen "sneller het vliegtuig verlaten" en activeerde na de landing een evacuatieglijbaan. Het vliegtuig liep hierdoor twee uur vertraging en 16.000 dollar aan schade op. Afgelopen april haalde een steward van het Amerikaanse United Airlines hetzelfde grapje uit.


Exploderende e-sigaretten

In maart liep een Amerikaanse vlucht van Delta Air Lines vertraging op nadat een e-sigaret van een passagier in brand vloog. Elektronische sigaretten op batterijen zijn toegestaan in het vliegtuig zolang ze niet ontstoken worden. De lithium batterijen in e-sigaretten kunnen makkelijk vlam vatten als deze beschadigd zijn.


Spinnen in het vliegtuig


Gekke vragen

Een stewardess met de gefingeerde naam Betty schrijft op haar blog 'Confessions of a Fed-Up Flight Attendant' over dat de gekste vragen meestal gaan over doodnormale items. Zo werd er ooit gevraagd om een pincet om doorns uit iemands bil te halen, een pen om een oor schoon te maken, een schroevendraaier om 'de stoelen uit elkaar te halen' en een beker, deksel, rietje en mes om een katheter te maken.


Uitvindingen zoals de Ostrich Pillow


Dieren die zijn achtergelaten in het vliegtuig

In 2013 vroeg Skyscanner aan 700 internationale stewards wat voor soort items er worden gevonden aan boord van het vliegtuig. Dieren kwamen regelmatig terug op dit lijstje, waaronder een valk, gedroogde vis, een kikker, een schildpad en papegaai.


Mensen die soep maken met vliegtuigwater

Stewardess Heather Wilde vertelde aan Quora over mensen die het water aan boord van het vliegtuig gebruiken om soep te maken. "Jongens, de waterleidingen zijn nog nooit schoongemaakt. Nog nooit."


Vliegende varkens


Extreme luchtzakken

"Een van de gekste dingen die ik heb meegemaakt was een luchtzak. Ik werd twee keer tegen het plafond en de vloer gegooid en brak mijn voet op twee plaatsen omdat er een kar op viel," vertelt een 27-jarige stewardess aan Business Insider.


De domste plek om een baby neer te leggen


Incidenten met katten

"Ik ken meerdere stewards die in de oncomfortabele positie waren dat ze een vrouw moesten vertellen dat ze geen borstvoeding kon geven... aan haar kat! Ja, je leest het goed: borstvoeding. Aan. Een. Kat. Geven. En dit voorbeeld staat niet op zichzelf," schrijft Betty. Volgens haar reageren de vrouwen altijd op dezelfde manier: "Ik geef gewoon mijn baby te eten."


De was doen aan boord


Ongelukjes

Volgens Betty zijn passagiers vaak een beetje aangeschoten tijdens een vlucht naar Las Vegas. Een passagier raakte buiten bewustzijn in het toilet, viel achterover en eindigde op de vloer met zijn geslacht open en bloot. Na veel discussie "besloten de stewards een metalen broodtang te gebruiken om het geslacht terug in de broek te stoppen! Hij voelde er niets van."


Zombies

Van naakt door het gangpad lopen tot omvallen als een boom, de meest gekke dingen gebeuren wanneer mensen slaappillen en alcohol nemen in het vliegtuig. Betty: "Deze mensen slapen, waardoor ze denken dat ze veilig thuis in hun bed liggen en prima hun kleding uit kunnen trekken."


Plasgevaar


Enorme vliegangst

"Een vrouw rende naar de voorkant van het vliegtuig en wierp zichzelf in mijn slaapruimte (ze dacht dat ze naar het toilet ging). Daar ging ze in foetushouding op de grond liggen, met haar duim in haar mond. Later vertelde ze me dat ze vergeten was om haar kalmeringstabletten te nemen," vertelde een stewardess met dertig jaar ervaring aan Business Insider.


Yogi's


Aparte outfits

"Een passagier wilde het vliegtuig betreden in een regenjas en zonder broek," vertelde een stewardess met veertig jaar werkervaring aan Business Insider.


Work-outs in het vliegtuig


Sandwichdieven

Een stewardess met 21 jaar ervaring vertelde aan Business Insider: "Een collega had een broodje op het vliegveld gekocht. Ze had er al een hap uit genomen (er zat zelfs een beetje lippenstift op de sandwich) en op tafel gelegd omdat ze iemand moest helpen. Toen ze in de kombuis kwam, was het broodje weg.

"De vrouw zag later een passagier het broodje eten. Toen ze vroeg waarom hij het broodje met lippenstift had gepakt, antwoordde hij dat hij 'gewoon honger had'."


Veel voeten


A bloody mess

Annette Long, een stewardess met dertien jaar ervaring vertelde aan Business Insider: "Ik heb dit nooit meegemaakt, maar een collega vertelde over hoe bloed uit de bagagevakken boven de passagiersstoelen kwam druppelen. Iemand had namelijk een geitenhoofd meegenomen van de Caribische eilanden. Tegenwoordig kan dit natuurlijk niet meer dankzij alle veiligheidsmaatregelen."

LEES OOK: 17 dingen die stewards en stewardessen tegen passagiers willen zeggen (maar niet mogen)