Digitalisering biedt ons de mogelijkheid om overal ter wereld te werken. Slechts weinig mensen doen dat ook daadwerkelijk.

Annemarie Konijn (36) is één van hen. Vanuit een regenachtig Belize vertelt ze over haar leven als digital nomad.

“Ooit had ik een leven dat veel mensen herkennen. Na mijn studie Communicatie in Leeuwarden bleef ik daar hangen, kocht een huis, vond een baan en leefde een regelmatig en voorspelbaar leven. Reizen deed ik altijd al graag, maar ik legde nog niet direct de link tussen werk en reizen. Mijn nichtje Mirjam Denneman wilde graag een bedrijf starten waarbij ze haar passies fotografie, reizen, marketing en schrijven kon combineren. Ze begon een Facebookpagina gericht op reizen en omdat ik deze passies met haar deelde, ontstond al snel het enthousiasme om hier samen een bedrijf van te maken. Zo ontstond Ikwilmeerreizen.nl.

Konijn had het idee opgevat om terug te gaan naar Noord-Holland en haar huis stond om die reden al enkele maanden te koop. “Ik ben opgegroeid in Alkmaar, dus wilde weer terug naar die regio.” Wanneer haar huis verkocht zou worden, betekende dat ook het opzeggen van haar baan. “Toen kwam ineens het besef: dit is mijn kans om te reizen.”

digital nomad

Nomad Cruise

De term digital nomad kwam op haar pad en ze besloot de sprong te wagen. Via digital nomad-groepen op Facebook kwam ze in aanraking met de Nomad Cruise, een relocation-vaart van een cruiseschip dat de oceaan oversteekt om terug te keren naar een bepaalde plaats en daarom de cabins goedkoop aanbiedt. “Een Duitse jongen, eigenaar van een digital nomad Facebookgroep had een oproep geplaatst om dat met een grote groep digital nomads te gaan doen. Die oproep was het moment dat ik besloot: ik ga dit doen.”

In negen dagen voer Konijn op de allereerste ‘Nomad Cruise’ van Gran Canaria naar Brazilië. Op de boot gaven gelijkgestemden elkaar workshops en deelden kennis. Een aantal van hen reisde na aankomst in Zuid-Amerika nog een tijd samen, maar uiteindelijk waaierde iedereen uit over de wereld.

“Toch houd je altijd wel contact, er zijn altijd oproepen op bijvoorbeeld Facebook: ‘Wie is er in die periode in die regio?’.” Inmiddels is de Nomad Cruise uitgegroeid tot een begrip en veel professioneler geworden. Er is een complete conferentie aan boord, er worden talks gehouden en workshops gegeven. “Inmiddels ben ik nog een paar keer met de cruise mee geweest”, vertelt Konijn, “De laatste keer waren er 260 digital nomads aan boord.”

digital nomad

Geen vakantie, een werkplek

Het is fijn om met gelijkgestemden om te gaan, omdat je als digital nomad vaak buiten de boot valt op je reizen. “Je bent geen local en je bent geen toerist. Ik krijg vaak de vraag van backpackers die ik ontmoet: ‘Ben je nu nog niet klaar? Moet je nu alweer werken?’, maar ik ben daar niet op vakantie. Het is mijn werkplek.”

Na 2,5 jaar vrijwel continu reizen, merkt Konijn dat ze een beetje reismoe begint te worden. Binnenkort zoekt ze Mexico op om daar een paar maanden een appartement te huren. “Het is heel erg leuk om iedere dag weer nieuwe mensen te ontmoeten. Dat zijn vaak bijzondere of inspirerende mensen, maar het is ook vreselijk vermoeiend, want je moet iedere dag opnieuw je verhaal doen.”

In Mexico wonen vrienden en is er een vrij grote digital nomad community. Bovendien kent Playa el Carmen een actieve expat community en kan Konijn – sportliefhebber – er met een crossfitbox meetrainen. “Er zijn ook veel cowork spaces, waar veel mensen samenwerken, locals, expats en digital nomads.”

digital nomad

Ze is voornemens om de komende jaren wat meer rust in haar reisschema te brengen. Steeds 2 tot 3 maanden op één plek, om vervolgens 1 tot 2 weken te reizen als vakantie. “En daarna weer ergens settelen op een vaste plek. Dat doen veel mensen, en daar is een reden voor. Rust.”

Een andere grote struggle is de reisbestemming. Alles is mogelijk als digital nomad, dus hoe besluit je waar je heen wilt? “Als ik op een continent ben, wordt de keuze al iets meer beperkt, dan volg ik toch vaak de logische reisroute. Maar als ik in Nederland ben, ligt de hele wereld aan mijn voeten. Maak dan maar eens een keuze!”, lacht ze. “Dat kan heel overweldigend zijn, want er zijn nog zoveel plekken die ik wil zien, maar er zijn even zoveel plekken die zo prachtig waren dat ik er graag naar terug wil.”

Reizen én ondernemen: combinatie die je moet aankunnen

Het leven van een digital nomad is niet voor iedereen weggelegd, denkt Konijn. “Vrijwel iedere digital nomad is ondernemer, dat is al een veel onzekerder bestaan dan loondienst. Je bent zowel een business aan het runnen als aan het reizen. Dat is een combinatie die je moet aankunnen.”

Digital Nomad

Een combinatie die Konijn veel energie geeft met prachtige uitzichten, mooie ervaringen en vrijheid. “Ik werk veel, maar altijd op tijden die ik zelf kies en ik vind het ook nooit erg om te werken. Ik word wakker, doe mijn laptop open en kan aan de slag. Ik werd vanmorgen hier in Belize wakker en zag dat het plensde, dan denk ik gelijk: Ah, werkdag! Toch moet je altijd blijven beseffen dat je op heel mooie plekken bent, dat maakt het zo bijzonder. Het leven van een digital nomad heeft zware en mooie kanten, maar je bent niet op vakantie.”

Goede wifi en veilig werken

Konijn gedijt het beste bij veel prikkels, vandaar dat ze graag een koffietentje opzoekt om te werken. Veel digital nomads verkiezen een hotelkamer of coworking space, maar als Konijn een leuk tentje heeft gevonden, zit ze er het liefst de hele dag. “Ik slaap ook regelmatig in een hostel, maar ik zoek wel hostels met iets meer kwaliteit, vaak is er dan een grote common area met bijvoorbeeld een grote gemeenschappelijke leestafel waar ik dan ga zitten werken. Daar heb je meestal ook goede Wifi.”

digital nomad

Ze is zich goed bewust van haar digitale veiligheid, iets waar ze ook samen met nichtje Mirjam aan werkt. Een open netwerk gebruikt ze niet en als ze twijfelt over de veiligheid, zet ze de hotspot op haar telefoon aan. “We hebben de afspraak dat we niet bezuinigen op data. Dus in ieder land waar ik kom, koop ik een lokale simkaart met zoveel mogelijk data. Als ergens geen Wifi is, of ik wil bijvoorbeeld mijn bankzaken doen, dan gebruik ik de 3G-hotspot van mijn telefoon.”

Nog beter zou een VPN-verbinding zijn. Dat is Mirjam aan het testen. “Het nadeel daarvan is dat de verbinding trager wordt, en we werken vaak al over een trage verbinding.”

Toekomst ligt open

De digitale nomade weet niet waar ze over 5 tot 10 jaar is. “Ik weet nog niet eens waar ik over een halfjaar ben”, glimlacht Konijn. Wel heeft ze ambities, dromen en doelen. Zo wil ze als succesvol ondernemer Ikwilmeerreizen uitbouwen.

“Het is nu al een mooi en winstgevend bedrijf waar we trots op zijn, maar we willen graag nog iets groeien. Ik weet nog niet of het bedrijf in deze vorm blijft bestaan of dat we het wellicht verkopen en iets nieuws beginnen. Over 5 tot 10 jaar zie ik mezelf nog wel als ondernemer, hoewel ik niet weet of dat nog altijd reizend is. Waarschijnlijk blijf ik steeds langere periodes op één plek, al weet ik niet of dat Nederland is. Ik zou wel graag op termijn een klein appartementje in Nederland willen hebben, voor de maanden dat ik daar ben. Nu breng ik die maanden als house sitter door, maar ik mis af en toe een plek om thuis te komen. Ik hoef niet veel spullen, een groot huis en dikke auto, maar een klein plekje om thuis te komen, daar droom ik nog weleens van.”

Dit is het eerste artikel in een reeks van De Maand van Veilig werken. De Maand van Veilig werken wordt mogelijk gemaakt door HP NederlandBeveiliging en uitstekende samenwerking, waar je ook bent.

Advertisement