Werken op een cruiseschip wijkt op een aantal punten flink af van de meeste banen op het vasteland. Bemanningsleden noemen het ‘scheepsleven’ aantrekkelijk vanwege de warme vriendschappen met collega’s (en regelmatig ook wel iets meer dan dat) en het gevoel van vrijheid op zee.

Maar er is ook genoeg personeel dat een heel ander beeld schetst en klaagt overwerkt te zijn en slecht behandeld te worden.

Medewerkers uit beide kampen hebben met Business Insider gedeeld wat de grootste tegenvaller was in hun baan. Dit zeiden zes huidige en voormalige medewerkers van cruiseschepen op basis van anonimiteit om geen problemen te krijgen met hun werkgever.


Beperkte vrije tijd

Foto: Horacio Villalobos – Corbis/Getty Images

Een voormalig cruisedirecteur van Holland America Line had gedacht meer vrije tijd te hebben, vooral als het schip eenmaal was aangemeerd in een haven.

"Je hebt te weinig tijd op deze plekke om ze echt te kunnen waarderen", vertelt hij.

Hij had meestal maar drie tot vijf uur de tijd per aanlegplek, hoewel hij op latere cruises wel weer langs sommige van de havens kwam om meer te ontdekken.


Vijandige werkomgeving

Foto: Ivan Cholakov/shutterstock

Een voormalig serveerster van Carnival Cruises vertelt dat de werkomgeving op haar schip "niet gezond" was.

Ze zegt dat een barman waar ze voor werkte "de hele tijd grove dingen naar me schreeuwde" waar gasten bij waren. Na een van die keren vroeg een gast haar waarom ze toestond dat haar baas haar zo slecht behandelde.

"Ik wist niet wat ik moest antwoorden", zegt de voormalig Carnival-medewerkster.

Carnival heeft nog niet gereageerd op een verzoek om een weerwoord.


Lange werkdagen

Foto: Seabourn Cruise Line

Een voormalige productiemedewerker van Seabourn Cruise Line zegt dat het aantal uren dat hij moest werken "slopend" was.

"Het was sommige dagen als werken voor het minimumloon, vanwege de enorme hoeveelheid werk", vertelt hij.

Seabourn heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Werknemers op cruiseschepen hebben zelden een traditionele werkweek van vijf dagen, maar werken gedurende de lengte van hun contracten meestal zeven dagen per week. De duur van contracten kan variëren van twee tot elf maanden, maar de gemiddelde lengte ligt tussen de vier en acht maanden. Dat blijkt uit de gesprekken die Business Insider voerde met 31 huidige en voormalige medewerkers.

Het aantal uren per dag loopt uiteen van acht tot twintig in de meest extreme gevallen. De gemiddelde werkdag duurt 12 uur.


Steeds weer naar dezelfde plekken

Foto: Wikimedia Commons

Een hostess van Carnival Cruises zegt dat haar was verteld dat ze veel op reis zou zijn, maar ze had zich niet gerealiseerd dat haar schip steeds weer dezelfde plekken aan zou doen.


Behandeld worden als nummer in plaats van als mens

Foto:SBW-Photo via Royal Caribbean

Een medewerker van Royal Caribbean Cruises en een medewerker van Norwegian Cruise Line zeggen allebei dat ze het gevoel hadden dat de bedrijven hen niet zagen als individuen.

De werknemer van The Royal Caribbean vertelt teleurgesteld te zijn in het feit dat hij meer een "nummer" is binnen het bedrijf dan een "op waarde geschat persoon".

"De bedrijfstak is simpelweg te groot en groeit te snel. Er is geen ruimte voor het bedrijf om op te merken of mensen goed zijn in hun baan", zegt hij.

Royal Caribbean en Norwegian hebben nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

LEES OOK: 14 angstaanjagende feiten waardoor je nooit meer aan boord wil gaan van een cruiseschip