Geen warme ontvangst in het Witte Huis van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de vrijdagmiddag. Zo leek het althans.

President Donald Trump zat naast Merkel, terwijl fotografen en filmploegen zich opstelden vlak voor hun gezamenlijke persconferentie. Toen de fotografen vroegen of ze elkaar de hand wilden schudden, boog Merkel licht over naar Trump. Ze leek hem te vragen of hij handen wilde schudden.

Trump gaf schijnbaar geen antwoord op de vraag en keek niet naar Merkel, toen ze contact probeerde te maken. Het was onduidelijk of Trump niet oplette, op bewust niet luisterde.

Voorafgaand aan de mislukte interactie, zei Trump tegen de aanwezigen: “Stuur een mooie foto naar Duitsland!” Op de vraag hoe z’n eerdere gesprek met Merkel was verlopen, antwoordde de Amerikaanse president: “Goed”.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beschuldigde Trump Merkel er van “Duitsland te ruïneren” met het ruimhartige vluchtelingenbeleid. Merkel bracht vrijdag haar eerste officiële bezoek aan de nieuwe Amerikaanse president.

Bekijk hieronder de ongemakkelijke interactie in de Oval Office.

Duitse defensieuitgaven omhoog

Op de gezamenlijke persconferentie na afloop van het overleg zei Merkel onder meer dat Duitsland de uitgaven voor defensie gaat verhogen. Eerder had Trump benadrukt dat de NAVO-bondgenoten zich moeten houden aan de verplichting om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. Merkel beloofde dat daar aan gewerkt gaat worden. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen.

De bondskanselier en Trump hadden het ook over handel. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn. Trump ontkende dat hij een isolationistische handelspolitiek nastreeft en hij noemde berichten daarover ,,fake news''.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat.

In het kielzog van Merkel zijn ook directieleden van onder meer Siemens en BMW meegereisd. Voor die bedrijven zijn de VS een belangrijke afzetmarkt.

Merkel vliegt nog vrijdag weer terug naar Berlijn.