Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel weggegooid – genoeg om twee miljard mensen te voeden. Dat voedsel wordt in elke fase, van boer tot tafel, verspild, soms alleen om hoe het eruit ziet.

In velden groeien ‘lelijke’ vruchten om te rotten, ze worden niet geplukt. Winkels weigeren voedsel dat er wat beurs uitziet. En zelf gooien we de restjes weg voordat ze daadwerkelijk niet goed meer zijn.

We gooien zo veel voedsel weg, zo stelt National Geographic, dat we meer dan genoeg hebben om alle 800 miljoen mensen die nauwelijks iets te eten hebben twee keer kunnen voeden.

Eerder dit jaar bracht het magazine in kaart welke producten het vaakst worden weggegooid, op basis van cijfers van de Verenigde Naties. Omdat het 16 oktober Wereldvoedseldag is, een dag in het teken van de strijd tegen honger, zetten we de meest weggegooide producten nog eens op een rij.

De percentages is het aandeel dat we van het voedsel weggooien.


7. Melk, yoghurt en kaas — 17,1 %

Foto: Crown Finish Caves

6. Kip, rund- en varkensvlees — 21,5%

Foto: Shutterstock/Pavlo_K

5. Linzen, groene erwten, kikkererwten, en zaden waarmee olie wordt gemaakt— 22.1%

 

 


4. Granen, brood en rijst— 29,1%

Foto: Hollis Johnson

3. Tonijn, zalm, garnalen en andere vis- en schaaldieren — 34,7%

Foto: wordridden/Flickr

2. Fruit en groente — 45,7%

Foto: Army Medicine/Flickr

1. Aardappelen, bieten, radijs en wortelen — 46,2%

Foto: Reuters/Vasily Fedosenko