• De Europese Centrale Bank gaat de economie steunen om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan.
  • Er komt een programma voor goedkope leningen voor banken, dat moet de kredietvoorziening aan het MKB stimuleren.
  • Het opkoopprogramma van de ECB voor obligaties wordt verruimd.
  • De aandelenmarkten reageren tot dusver nog weinig op de aankondigingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) onderneemt actie om de economie te ondersteunen, nu de uitbraak van het coronavirus serieuze gevolgen begint te krijgen. Maar op aandelenmarkten maakten maatregelen die donderdag werden aangekondigd nog weinig indruk.

De ECB verruimt zijn opkoopprogramma voor obligaties. Ook tuigt de centrale bank voor de eurozone een nieuw programma van goedkope leningen voor banken op, zo maakte de centrale bank donderdag bekend. Daarmee wil de ECB vooral de kredietvoorziening aan kleine en middelgrote bedrijven stimuleren.

Deze maatregelen moeten een financiële crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven blijven ongemoeid.

De ECB kondigde ook aan dit jaar nog eens 120 miljard euro aan obligaties op te kopen. Doel hiervan is de rentes voor leningen aan bedrijven en huishoudens te drukken. Dat komt bovenop het al bestaande opkoopprogramma waarbij maandelijks voor 20 miljard euro aan schuldpapier wordt opgekocht.

Meerdere centrale banken gingen de laatste tijd tot actie over. Woensdag voerde de Britse centrale bank een renteverlaging door om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te verzachten. Ook de IJslandse centrale bank besloot de rente te verlagen. Vorige week kondigde onder meer de Amerikaanse Federal Reserve al een renteverlaging aan.

De Europese aandelenbeurzen beleefden donderdag opnieuw een dramatische handelsdag. Beleggers schrokken van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen en dumpten hun aandelen. Vooral de al zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen kregen harde klappen door het reisverbod.

In Amsterdam zakte de AEX-index donderdagmiddag nog wat verder, na de aankondiging van de maatregelen van de ECB. De Amsterdamse hoofdindex noteerde 7,2 procent lager op 448 punten.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Ondernemers met financiële problemen door coronavirus kunnen rekenen op soepele fiscus