Hoewel Apple-producten afgelopen Black Friday aanzienlijk afgeprijsd waren, staat het merk niet bekend om goedkope producten. Sterker nog, je betaalt doorgaans een meerprijs omdat je per se iets van Apple wilt hebben.

Apple weet dit ook en werkt daar lekker aan mee. Denk maar aan de iconische witte oordopjes, ofwel de AirPods. Iedereen heeft ze terwijl je wellicht betere oordopjes kunt krijgen tegen een lagere prijs. En als je bij de Starbucks op je laptop een filmscript aan het schrijven bent, dan kun je dat niet doen op een technisch betere Dell. Nee, dan moet er een vouwcomputer van aluminium met een glimmend appeltje met een hap eruit op de achterkant voor je neus staan.

Eigenlijk is het heel normaal dat mensen graag iets extra betalen om te laten zien dat ze beter dan de rest zijn. Het is een psychologisch trekje van de mens waar vrijwel elk luxemerk op inspeelt. Maar het kan ook doorslaan. Zelfs bij Apple gaan ze soms een stapje te ver met het vragen van belachelijke bedragen voor apparaten of accessoires. We geven een paar voorbeelden.

De Mac Pro. Afbeelding: Apple/Insider
De Mac Pro. Afbeelding: Apple/Insider

Een computer van Apple: de Mac Pro en diens accessoires

Laten we beginnen bij de Mac Pro, ook wel liefkozende de 'kaasrasp' genoemd. Deze is van zichzelf niet alleen heel duur - hij begint vanaf 6.499,10 euro - maar heeft ook nog eens belachelijk dure accessoires.

De Mac Pro wordt standaard geleverd op pootjes. Toch handig, want als je ze los zou moeten kopen kosten ze, schrik niet, 349 euro. Ja, drieëneenhalfhonderd euro voor vier metalen pootjes. Maar deze zijn dan wel uit een stuk RVS geslepen volgens de hoge eisen die Apple eraan stelt.

Het kan nog duurder, want wil je dat een Mac Pro makkelijk te verplaatsen is, dan kost dat 849 euro. Dat bedrag moet je neertellen voor een set wieltjes die door Apple zijn ontworpen. We moeten toegeven dat ze mooi zijn, maar niet 849 euro-mooi.

Daarnaast is het ook nog maar de vraag waarom je wieltjes zou willen, want een Mac Pro zit met allerlei kabels vast aan een scherm, externe harde schijven en de stroomvoorziening. Verplaatsen is dus altijd een gedoe, met of zonder wieltjes. Plus die RVS-bogen aan de bovenkant zijn handvatten. Speciaal daar geplaatst om een Mac Pro makkelijk te kunnen verplaatsen.

Bijna 63.000 euro

En nu we toch bezig zijn met de Mac Pro, kunnen we net zo goed even kijken hoe schrikbarend duur deze te maken valt. Daarvoor beginnen we met de Mac Pro in rack-uitvoering, want zonder wieltjes en pootjes is het apparaat sowieso 700 euro duurder. We kwamen bij het configureren tot de volgende uitrusting:

  • 2,5-GHz 28‑core Intel Xeon W‑processor, Turbo Boost tot 4,4 GHz (+ 8.050 euro)
  • 1,5 TB (12x 128 GB) DDR4 ECC-geheugen (+ 28.750 euro)
  • Tweemaal Radeon Pro W6900X met elk 32 GB GDDR6‑geheugen (+ 13.340 euro)
  • 8 TB SSD‑opslag (+ 2.990 euro)
  • Apple Afterburner-kaart (+ 2.300 euro)

We hebben geen idee wie zoveel brute kracht nodig heeft, maar we weten wel dat het iemand is die er flink wat centen voor over heeft. De totale prijs komt namelijk op 62.629,10 euro (die 10 cent doet het 'm). Daar kan je ook bijna een Tesla Model Y voor kopen...

Apple Pro Display XDR, de standaard wordt los verkocht. Afbeelding: Apple
Apple Pro Display XDR, de standaard wordt los verkocht. Afbeelding: Apple

Een monitor van Apple: de Pro Display XDR

Apple levert bij de duurste Mac Pro gelukkig wel met een toetsenbord en een muis, maar zonder scherm. Die moet je los kopen en kost eens minimaal 5.499 euro. Optioneel kan deze Pro Display XDR met nanotextuurglas uitgerust worden. Dat zorgt ervoor dat je bij fel daglicht ook kunt zien wat er op het scherm gebeurt. Geen overbodige luxe dus. Maar die optie is niet gratis, het scherm komt met nanotextuurglas op 6.499 euro.

Als je dat scherm dan geleverd krijgt en hem uit de doos trekt, kom je erachter dat je hem niet kunt neerzetten of ophangen. Apple levert een Pro Display XDR standaard zonder een voet of een ophangbeugel. Die mag je los kopen. Kosten: 1.099 euro voor de Pro Stand en 219 euro voor een ophangbeugel.

In de doos van het scherm vind je een heel normaal microvezel poetsdoekje dat door Apple is ontworpen. Dat doekje wordt aangeraden voor het reinigen van je Pro Display XDR en het is handig als je die niet kwijtraakt. Heeft de wasmachine hem per ongeluk opgegeten? Dan kan je een nieuw poetsdoekje kopen voor 25 euro.

De iPad Pro met Apple Magic Keyboard. Foto: Ern Gan/Unsplash
De iPad Pro met Apple Magic Keyboard. Foto: Ern Gan/Unsplash

Een toetsenbord voor de iPad

Maar met al deze Mac Pro-spullen lopen we wel voorbij aan het feit dat al deze apparatuur vooral op of onder een bureau staan. Niemand buiten de koper gaat dit zien. Daarmee vervalt een van Apple's belangrijkste marketingstrategieën: Apple-gebruikers die met hun Apple-producten laten zien dat ze status hebben. Om dat probleem te ondervangen kijken we ook even naar de draagbare exorbitant geprijsde dingen.

Het eerste dat we uitlichten is de beschermhoes met toetsenbord voor de iPad Pro, ofwel het Apple Magic Keyboard. Dit ding kost 399 euro voor de 12,9-inch iPad Pro en 339 euro voor de 11-inch variant. Een losse hoes en los toetsenbord kost ongeveer de helft.

Overigens is zo'n 12,9-inch iPad Pro ook flink duur te maken. De duurste configuratie met M1 processor, Magic Keyboard en Apple Pencil komt neer op 3.133 euro. Daarvoor kun je ook een dikke MacBook Pro 14-inch kopen waar je echt op kunt werken. Helaas is iPadOS nog steeds niet geschikt voor echt dagelijks werk.

Apple Watch met spacezwarte schakelarmband. Foto: Julian O'hayo/Unsplash
Apple Watch met spacezwarte schakelarmband. Foto: Julian O'hayo/Unsplash

Een bandje voor de Apple Watch

Als laatste moeten we nog even naar de Apple Watch kijken. Op zich zijn de polswekkers van Apple netjes geprijsd, maar de bandjes zijn dat niet zo zeer. In de accessoireslijst vonden we namelijk de spacezwarte schakelarmband die 449 euro kost.

Met zo'n prijs verwacht je dat hij van goud, platinum, titanium of ander duur metaal is gemaakt. Maar dat is niet het geval. Apple vervaardigt het ding uit RVS. Je betaalt dan ook niet voor het materiaal, maar voor de manuren (of roboturen?) die het kost om de uit meer dan 100 onderdelen bestaande horlogeband te maken. Volgens Apple duurt het namelijk 9 uur om een bandje te vervaardigen omdat het met ongekende precisie gaat.

LEES OOK: Welke MacBook is het beste voor jou? We zetten het hele aanbod naast elkaar