• De iPhone 13 Pro is in veel opzichten een fantastische smartphone.
  • Maar toch zijn er een paar dingen die ontbreken, vanuit het perspectief van iemand die recent is overgestapt van Samsung naar Apple.
  • In dit artikel bespreken we er drie: het gebrek aan Touch ID, het gebrek aan een universele terugknop en het gebrek aan een USB-C-aansluiting.

Het is inmiddels bijna twee maanden geleden dat de eerste consumenten hun nieuwe iPhone 13 ontvingen. Ook bij mij rinkelde de deurbel op vrijdag 24 september. Welk model zat er in de doos? Een iPhone 13 Pro, in de kleur ‘graphite’.

Diezelfde avond heb ik afscheid genomen van mijn Galaxy S8 en ben ik volledig overgestapt op het nieuwste speeltje van Apple. Dat was geen gemakkelijke keus. Na het gebruik van de Samsung Wave, de Galaxy S3, de S5 en de S8 was ik dan ook aardig verknocht aan de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant.

Maar na een verblijf van meer dan 10 jaar in het Samsung-kamp, werd ik toch benieuwd naar wat de concurrent te bieden had. En dat bleek heel wat.

Apple’s nieuwe paradepaardje heeft een prachtig 120Hz-scherm, uitstekende speakers en een prima batterijduur. Dat is om nog maar te zwijgen over het kolossale camerasysteem op de achterkant, waarmee je enkele van de mooiste smartphonefoto’s maakt.

Toch zijn er een paar dingen die ik mis sinds ik ben overgestapt van smartphonefabrikant. Hieronder belicht ik er drie: het gebrek aan Touch ID, het gebrek aan een universele terugknop en het gebrek aan een USB-C-aansluiting.

Uitstekende Face ID, maar geen Touch ID

Ik had niet gedacht dat Face ID me zo zou bevallen. Voldoen aan betaalverzoeken is makkelijker dan ooit en ik heb nog nooit zo snel kunnen inloggen op apps die een extra verificatiemethode vereisen.

Maar toch was Touch ID een mooie aanvulling geweest, zeker nu het dragen van een mondkapje – sinds de laatste coronamaatregelen – weer op meer plekken verplicht is. Want tenzij je ook over een Apple Watch beschikt, werkt Apple's Face ID namelijk niet wanneer je een mondkapje draagt.

In zo'n geval, die zich tegenwoordig weer in vrijwel alle publieke binnenruimtes voordoet, rest je slechts twee opties: je mondkapje even afzetten of op ouderwetse wijze je toegangscode invoeren. Beide zijn omslachtig.

Geen universele terugknop

De terugknop op een Samsung Galaxy Note 9. Foto: Elly Brian/Unsplash; Bewerking BI
De terugknop op een Samsung Galaxy Note 9. Foto: Elly Brian/Unsplash; Bewerking BI

De iPhone 13 Pro beschikt over een helder scherm met uitstekende kleuren en een hoge verversingssnelheid. Op de beruchte 'notch' na – waar ik me niet aan stoor – niks te klagen, zou je denken.

Toch is er een deel van het Android-scherm waar ik soms naar terug verlang: de universele terugknop. Dat zit zo. Wanneer je op een Samsung-smartphone in een app zit en een venster in die app wilt sluiten, of als je simpelweg terug wilt naar het vorige venster, kun je gebruik maken van de terugknop aan de onderkant van het scherm.

Een dergelijke terugknop ontbreekt op de iPhone. In plaats daarvan bepalen apps zelf hoe je vensters sluit. En dat kan soms even zoeken zijn. Wil je een Snapchat-gesprek sluiten? Dan moet je rechts bovenin wezen. Wil je teruggaan naar het vorige venster in de Rabo App? Dat doe je in de linker bovenhoek.

Hoewel het op de iPhone soms mogelijk is om bovenstaande acties uit te voeren met een swipe van links naar rechts, is daar één probleem mee: het is wederom app-afhankelijk. Het is dus altijd maar de vraag of deze gesture gaat werken in de app die je op dat moment gebruikt.

Geen USB-C-aansluiting

Mijn laatste gemis is er een die door veel mensen gedeeld wordt: het ontbreken van een USB-C-aansluiting. In plaats daarvan maakt Apple gebruik van zijn eigen kabels en aansluitingen, beter bekend als 'Lightning'.

Het probleem zit hem in dat het overgrote deel van de consumentenelektronica, inclusief Apple's eigen iPads en MacBooks, gebruik maakt van een USB-aansluiting. Wanneer ik zowel mijn iPhone als mijn Sony-koptelefoon meeneem op reis, ben ik dus genoodzaakt om dubbel zoveel opladers en kabels mee te nemen.

Naast dat het gebruik van de Lightning-poort omslachtig is voor consumenten, is het ook nog eens slecht voor het milieu, aldus de Europese Unie. Het blok wil dan ook dat USB-C – of een beter alternatief – de 'universele lader' wordt. Eind volgend jaar wordt er een akkoord verwacht tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers, waarna de nieuwe regels in 2024 in zouden gaan.

Lees ook: EU verplicht Apple waarschijnlijk om de Lightning-poort op de iPhone te vervangen door USB-C

Het is niet ondenkbaar dat Apple op den duur over zal gaan op iPhone's die enkel draadloos kunnen opladen, om zo de nieuwe regelgeving te omzeilen.

Meer Apple-nieuws? Check ook deze stukken eens: