Wij Nederlanders zijn een kritisch volkje. Als er ergens koopjes te halen vallen, denken we standaard dat de prijzen op voorhand opgehoogd moeten zijn. Daardoor zouden aanbiedingen vaak nep zijn. Die gedachtengang doet al jaren opgeld voor Black Friday, het grootste aanbiedingen-evenement van het jaar.

Om te kijken of verkopers nu daadwerkelijk prijzen verhogen, namen we de proef op de som. We vonden vijf populaire smartphones en vijf laptops en hielden die gedurende een paar weken in de gaten. Als de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden, moest dat zichtbaar worden en als de prijzen voor Black Friday echt zouden kelderen zouden we dat ook kunnen zien.

Voor de telefoons kozen we voor zowel topmodellen als budgetmodellen: de iPhone 13 128 GB, Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB, Poco X3 Pro, Xiaomi Redmi 9T en de Fairphone 4.

Voor de laptops keken we eveneens naar goedkopere en duurdere modellen: de Apple MacBook Air M1, Apple MacBook Pro 14-inch, HP Envy X360 (ay003nd), Lenovo IdeaPad 5 en de Acer Swift 3 (SF314-42-R2MP).

Weinig actie bij prijzen smartphones en laptops

Tot onze verbazing gebeurde er maar weinig met de prijzen. Enkele producten werden wel goedkoper, maar andere werden juist duurder. Maar voor het overgrote gedeelte van de apparaten moest je in de aanloop naar, en op Black Friday vrijwel hetzelfde betalen. Dat zie je in de gemiddelde prijzen in onderstaande grafiek.

Als je naar de laagste prijs kijkt, dan zie je dat er wat meer prijsschommeling is. Dat komt doordat niet elke verkoper dezelfde producten in prijs verlaagd. Dit zijn dus de uitschieters omlaag.

MacBook van Apple daalt hard

Wat vooral opvalt is dat de producten van Apple relatief veel in prijs dalen in aanloop naar Black Friday. De nieuwe MacBook Pro 14-inch is al bijna 200 euro goedkoper, terwijl hij nog maar luttele weken op de markt is en vrij slecht te verkrijgen is. Ook de MacBook Air M1 is voor ongeveer 200 euro minder te krijgen dan de adviesprijs die Apple opgeeft.

Had je je zinnen gezet op een goedkopere FairPhone 4, dan heb je dit jaar pech. Het is het enige apparaat dat op zowel gemiddelde prijs als laagste prijs een perfect rechte lijn laat zien. 649 euro is de prijs voor het toestel, en dat blijft het ook.

Gelet op de relatief vlakke ontwikkeling van de gemiddelde prijzen, is het duidelijk dat aanbiedingen niet bij elke aanbieder hetzelfde zijn.

Het is dus vooral handig dat je even rondsurft bij meerdere aanbieders of prijsvergelijkers om te kijken of het apparaat dat jij wilt hebben ook daadwerkelijk een aanbieding is, en of het de beste aanbieding is. Het kan je snel wat tientjes schelen.

Tekorten spelen mogelijk een rol

Nu moeten we een kanttekening bij deze prijzen zetten, want het kan zijn dat we juist dit jaar minder prijsverschil zien dan voorgaande jaren omdat we nu voor het eerst met tekorten kampen. Vrijwel elk product is moeilijker leverbaar dan ooit tevoren. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven in mindere mate willen stunten omdat ze dan de rest van de feestmaanden met een lagere voorraad producten zitten.

Als we de cijfers hierboven bekijken, dan lijkt het erop dat Black Friday te vergelijken is met een kansspel: je moet net geluk hebben dat het product dat jij wilt hebben in de aanbieding gaat.

Bij de producten die wij volgden zijn er maar enkele echt veel goedkoper geworden, maar is het overgrote gedeelte vrijwel onveranderd in prijs. Een enkeling is zelfs duurder op de koopjesdag van het jaar.

LEES OOK: Steeds meer winkelketens keren zich tegen Black Friday – dit zijn de beste Nederlandse initiatieven om juist niet te gaan shoppen