Apple introduceerde de nieuwe MacBook Pro’s met M1 Pro- en M1 Max-processoren.

Met de nieuwe laptops neemt Apple officieel afstand van de Intel processoren.

De line-up bestaat nu uit 4 verschillende laptops. We zetten ze allemaal naast elkaar zodat je in één overzicht kunt zien welke het beste bij jou past.

Met de introductie van de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s maakt Apple het ongekend moeilijk om een passende laptop te kiezen.

De line-up overlapt op heel veel punten met elkaar, maar heeft ook duidelijke verschillen. Neem de M1-processoren bijvoorbeeld. Daar zijn er nu drie van, maar eigenlijk zijn het er vijf. Ze dragen in sommige gevallen dezelfde naam, maar zijn toch niet even snel.

Ook op het gebied van schermen zijn flinke verschillen te vinden, ondanks dat ze dezelfde naam dragen. Wil je dus echt een goed onderbouwde keuze maken voor een nieuwe MacBook, dan moet je flink in de specificaties van elke machine duiken.

In dit geval hebben wij dat al voor je gedaan. We zetten alle MacBooks netjes op een rij en vergelijken ze in een overzichtelijke tabel die je hieronder ziet.

Maar welke moet ik kiezen?

Zoals je kunt zien is de Apple MacBook Pro 13,3-inch eigenlijk een beetje een overbodige machine. Hij heeft maar kleine voordelen tegenover de Air die zijn meerprijs eigenlijk niet zo zeer verantwoorden.

Ben je een echte power-user dan zijn de 14,2-inch en 16,2-inch laptops betere keuzes die veel meer waar voor hun geld bieden.

Ook valt op dat de lager geprijsde Air een iets minder krachtige processor heeft dan je aanvankelijk zou denken. Apple levert hem basismodel namelijk met maar 7 GPU-cores inplaats van de 8 die je in een M1-processor zou verwachten.

Hetzelfde doet de techgigant met de 14-inch MacBook Pro. Daarbij krijgt de M1 Pro-processor in het basismodel maar 8 CPU-cores in plaats van de 10 die standaard zijn voor de M1 Pro-processor.

De 16-inch MacBook Pro is in alle opzichten het beest van de line-up. Hij is niet alleen het grootst en het zwaarst, maar ook het krachtigst. Toch is de 14-inch-variant even krachtig uit te bouwen. Beide Pro's kunnen met een harde schijf van 8TB en 64 gig aan geheugen worden uitgerust waardoor prijzen richting de 7.000 euro lopen.

Over het algemeen lijkt de MacBook Air voor de meeste mensen de beste keuze. Hij is relatief betaalbaar en levert daarvoor goede prestaties voor dagelijks gebruik. Ben je iemand die het beste van het beste wilt, dan zouden we kiezen voor een van de nieuwere MacBook Pro's. Hoe groot je het scherm wilt, is helemaal aan jou.

LEES OOK: 5 redenen waarom ik overstap op de nieuwe MacBook Pro - de snelheid buiten beschouwing gelaten