• De Duitse overheid neemt een belang van 23 procent in vaccinbedrijf CureVac.
  • In maart kwam naar buiten dat de regering-Trump de exclusieve rechten op een mogelijk coronavaccin van CureVac zou willen kopen.
  • Volgens de Duitse minister van Economische Zaken zal Berlijn geen enkele invloed hebben op de zakelijke beslissingen van CureVac.

De Duitse overheid neemt voor 300 miljoen euro een belang in biotechbedrijf CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Daarbij krijgt de overheid een belang van 23 procent in de Duitse onderneming.

De investering werd aangekondigd door minister van Economische Zaken Peter Altmaier en loopt via de staatsontwikkelingsbank KfW.

Volgens Altmaier moet de investering de Duitse biotechsector versterken en zal Berlijn geen enkele invloed hebben op de zakelijke beslissingen van CureVac.

Amerikaanse interesse voor Curevac

In maart waren er nog berichten dat de Amerikaanse overheid de exclusieve rechten op een mogelijk coronamiddel van CureVac wilde kopen, wat naar verluidt weerstand in de Duitse regering wekte. De Amerikaanse overheid zou een potentieel vaccin alleen voor de Verenigde Staten beschikbaar willen hebben.

Duitsland heeft inmiddels nieuwe regels ingevoerd om ongewenste buitenlandse overnames van farmacie- en biotechbedrijven tegen te houden. De Europese Unie steunt het onderzoek van CureVac.

CureVac bij het ontwikkelen van het coronavaccin met mRNA. Daarbij wordt het immuunsysteem van het lichaam gestimuleerd om zelf antistoffen tegen virussen aan te maken.

Wereldwijd zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van vaccins of medicatie tegen het coronavirus, waaronder de Britse farmaceut AstraZeneca en het Franse Sanofi.

LEES OOK: Het Duitse vaccinbedrijf dat een exclusief aanbod van Trump afsloeg, wil snel starten met klinische tests voor vaccin tegen coronavirus