• Het Duitse biotechbedrijf CureVac wil snel starten met klinische tests voor een vaccin tegen het coronavirus.
  • Na goedkeuring door een ethische commissie zou CureVac in juni met het praktijkonderzoek kunnen starten.
  • CureVac is volgens Duitse media benaderd door de Amerikaanse regering om een vaccin exclusief voor de VS te produceren.
  • Investeerders van CureVac hebben aangegeven dat het bedrijf een vaccin voor de hele wereld wil ontwikkkelen.

Biottechbedrijf CureVac uit Tübingen presenteert woensdag een proefopzet voor tests met een potentieel coronavaccin. Dat moet worden beoordeeld door medische instanties in Duitsland.

Dat meldden Duitse media, waaronder Deutschlandradio.

CureVac laat de opzet voor tests beoordelen door een ethische commissie in Tübingen. Die commissie zou dan binnen 24 uur beslissen of het voorstel acceptabel is. Dat is ongekend snel, aldus experts tegenover Deutschlandradio.

Net als het Amerikaanse bedrijf Moderna werkt ook CureVac met mRNA. Daarbij wordt het immuunsysteem van het lichaam gestimuleerd om zelf antistoffen tegen virussen aan te maken.

Dinsdag werd bekend dat de Europese Unie het onderzoek van CureVac tot 80 miljoen euro steunt.

Als het voorstel voor de klinische test wordt goedgekeurd, kan CureVac in juni met het onderzoek starten. Volgens Dietmar Hopp, één van de investeerders van CureVac, zou het bedrijf mogelijk al in de herfst een vaccin tegen het coronavirus kunnen leveren, aldus de krant Bild.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna heeft maandag de eerste klinische proeven uitgevoerd en een mogelijk vaccin bij proefpersonen geïnjecteerd.

Lees ook: Deze foto’s tonen de eerste proeven met een vaccin tegen het coronavirus

CureVac werd afgelopen weekend wereldnieuws. Een Duitse ambtenaar bevestigde een bericht van de krant Welt am Sonntag dat de regering van Donald Trump heeft geprobeerd exclusieve toegang tot onderzoeksresultaten van CureVac te krijgen.

De Amerikaanse overheid zou een potentieel vaccin alleen voor de Verenigde Staten beschikbaar willen hebben.

Christof Hettich, één van de investeerders van CureVac, gaf maandag tegen de Mannheimer Morgen aan dat het bedrijf een vaccin tegen het coronavirus voor de hele wereld wil ontwikkelen. Exclusiviteit voor afzonderlijke landen is niet aan de orde, meldden verschillende Duitse media.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over het coronavirus: