Vegetarisch, moslim of jood? Lekker onbekommerd een glaasje appelsap drinken is er dan niet meer bij.

Uit onderzoek van de Duitse afdeling van de consumentenorganisatie Foodwatch blijkt dat een groot deel van de appeldranken die in Duitsland worden verkocht resten van dode varkens en runderen zitten.

Het gaat om dierlijk gelatine dat appelsap een heldere kleur geeft, maar niet wordt aangegeven op de etiketten. Mensen die vanuit hun principes of religieuze overtuiging geen varken eten krijgen dat zo ongewild toch binnen.

Appelsap met dierlijk gelatine

Zeven van de zeventien onderzochte appelsappen bevatten dierlijk gelatine en vijf van de veertien appelfrisdranken. De dranken worden onder andere bij de Lidl, Edeka en de Rewe verkocht.

Foodwatch stelt dat er prima alternatieven zijn voor het dierlijke gelatine, zoals een mechanische filtering, de zogeheten ‘ultrafiltratie’ die een net zo heldere kleur geeft. Twee fabrikanten geven aan testen uit te voeren met een middel uit de eiwitten van erwten die de kleur ook helderder kan maken.

Foodwatch pleit ook voor een betere etikettering: "Alle relevante productinformatie moet op de verpakking aangegeven zijn", schrijft de consumentenorganisatie bij de onderzoeksresultaten. De grote merken zullen daarbij beter hun best moeten doen die informatie op te vragen bij hun toeleveranciers.

LEES OOK: Eten we straks allemaal krekelmeel? Wel als het aan deze startup ligt