• Michael Cohen verwacht dat Trump iedereen om hem heen zal verraden nu aanklagers in New York onderzoek doen naar zijn bedrijf.
  • De procureur-generaal van de staat New York en de aanklager van Manhattan doen strafrechtelijk onderzoek naar de Trump Organization.
  • “Ik denk dat Donald Trump iedereen gaat verraden, inclusief zijn eigen kinderen”, zei Cohen woensdagavond tegen MSNBC.

De voormalige advocaat en ‘pitbull’ van Donald Trump denkt dat de oud-president “iedereen zal verraden”, inclusief familieleden, nu aanklagers in New York de Trump Organization het mes op de keel zetten.

Michael Cohen reageerde daarmee op de aankondiging van procureur-generaal Tish James van New York dat het civiele onderzoek naar de Trump Organization veranderd is in een strafrechtelijk onderzoek. James bundelt daarvoor de krachten met de openbaar aanklager van het stadsdeel Manhattan die ook onderzoek doet naar de Trump Organization.

Veel mensen vragen zich af of mensen om Trump heen uit de school zullen klappen, zoals zijn voormalig advocaat Rudy Giuliani en CFO Allen Weisselberg van de Trump Organization. Maar Cohen denkt dat het uiteindelijk Trump zelf zal zijn die over de brug komt.

“Ik denk dat Donald Trump ze allemaal gaat verraden, inclusief zijn eigen kinderen”, zei hij tegen MSNBC. “Ik ben ervan overtuigd dat Donald Trump alleen om zichzelf geeft. Hij weet nu dat het water hem aan de lippen staat.”

Cohen was meer dan tien jaar lang de persoonlijke advocaat van Trump, tot hij zelf onder het vergrootglas kwam te ligen van federale aanklagers. Die deden onderzoek naar zwijggeld dat Cohen zou hebben betaald aan vrouwen die zeiden affaires te hebben gehad met Trump.

In 2018 verklaarde Cohen zich schuldig aan meerdere aanklachten, waaronder bankfraude, belastingontduiking en het overtreden van de regels voor campagnefinanciering. Hij zei dat in opdracht van Trump te hebben gedaan.

Hij bekende ook schuldig te zijn aan liegen tegen het Congres in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Cohen werkt mee met justitie

Sindsdien werkt hij bij meerdere onderzoeken samen met justitie en heeft hij dit jaar meerdere malen gesproken met aanklager Cyrus Vance Jr. van Manhattan, die een onderzoek begon naar de Trump Organization na de getuigenis van Cohen in het Congres in 2019.

Cohen zit een gevangenisstraf van drie jaar uit die is omgezet in huisarrest en zegt dat zijn ontmoetingen met Vance en andere aanklagers "geen goed nieuws" zijn voor Trump.

Nadat CNN deze week meldde dat de staat New York strafrechtelijk onderzoek doet, tweette Cohen een bewerkte afbeelding van Trump achter de tralies.

"Donald en zijn partners zullen heel snel verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden", stelde hij.

Tijdens zijn optreden op MSNBC woensdagavond zei Cohen dat Trump iedereen de schuld gaat geven van welke overtreding dan ook, behalve hemzelf. Zo denkt hij dat Trump naar Weisselberg zal wijzen, naar zijn accountant, zijn taxateur en zelfs naar zijn eigen kinderen.

"Dat is het probleem, het is nooit Donald Trump. Het is altijd iemand anders", zei Cohen.

Een woordvoerder van Trump heeft niet gereageerd op een verzoek van Insider om commentaar.

Onderzoek naar gesjoemel met belastingen

Het onderzoek van de aanklager in New York naar Trump richt zich onder meer op de vraag of zijn vastgoedbedrijf de wet heeft overtreden door illegale betalingen van zwijggeld te faciliteren aan pornoactrice Stormy Daniels voor de verkiezingen van 2016.

Volgens documenten die bij de rechtbank zijn ingediend verdenken de aanklagers de Trump Organization ook van belasting- en verzekeringsfraude, door het vermogen van Trump kunstmatig op te pompen of juist lager voor te stellen ten behoeve van leningen en voor belastingdoeleinden.

Lees meer: Donald Trump betaalde in 10 van de afgelopen 15 jaar geen inkomstenbelasting

Weisselberg staat in het centrum van de belangstelling van de aanklagers wat betreft de financiën van Trump. En vorige maand deed de FBI een inval bij Trumps voormalige advocaat Rudy Giuliani vanwege zijn activiteiten in Oekraïne.

Trump noemde de aanklagers in New York woensdag in een lange verklaring partijdig en hun onderzoek politiek gemotiveerd.

De verklaring van 909 woorden was de langste tekst die Trump verspreidde sinds hij werd verbannen van sociale media en vertrok uit het Witte Huis.

"Dit is iets wat gebeurt in falende landen in de derde wereld, niet in de Verenigde Staten", klaagde de voormalige president.

"Als je campagne kan voeren om aanklager te worden met de belofte dat je vijanden gaat aanpakken en door partijdige kiezers die politieke wraak willen wordt gekozen voor de baan, dan zijn we niet langer een vrije constitutionele democratie", stelde Trump, die toen hij president was zelf vaak opriep tot vervolging en gevangenneming van politieke tegenstanders.

Lees meer over hoe het Donald Trump vergaat sinds zijn vertrek uit het Witte Huis: