• Voormalig president Donald Trump is ‘extreem serieus’ over een mogelijke terugkeer als presidentskandidaat in 2024, zei hij tegen Fox News.
  • Als hij zich herkiesbaar zou stellen kan hij waarschijnlijk rekenen op de steun van enkele hooggeplaatste Republikeinen.
  • Toch is hij zeker niet de enige die kans maakt. Zo is de Floridiaanse gouverneur Ron DeSantis erg populair onder Republikeinse geldschieters.

Voormalig president Donald Trump zegt dat hij ‘extreem serieus’ is over een mogelijke terugkeer als presidentskandidaat in 2024, maar dat hij zich om juridische redenen vooralsnog stilhoudt.

“Het is een extreem serieuze overweging, maar om juridische redenen wil ik het er nog niet over hebben”, zegt Trump desgevraagd tegen Fox News.

Trump is nog altijd zeer invloedrijk binnen de Republikeinse Partij en zou waarschijnlijk de steun krijgen van meerdere hooggeplaatste partijgenoten als hij zich herkiesbaar zou stellen.

Dit is niet de eerste keer dat Trumps mogelijke terugkeer ter sprake komt. Tijdens het jaarlijkse congres van conservatieve activisten (CPAC) in februari zei de voormalig president dat hij de Democraten "misschien wel een derde keer verslaat". Hiermee verwijst hij naar zijn valse bewering dat hij ook vorig jaar de verkiezingen won van Joe Biden.

“Ik sta hier vandaag voor jullie om te verklaren dat de ongelooflijke reis die we vier jaar geleden samen begonnen zijn nog lang niet voorbij is”, zei hij tegen het publiek.

Steun van partijgenoten

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, en Nikki Haley, een vooraanstaande Republikein die vaak wordt getipt als presidentskandidaat voor 2024, hebben al gezegd Trump te steunen als hij de Republikeinse kandidatuur opnieuw in de wacht weet te slepen.

McConnell zei in februari dat hij Trump “absoluut” zou steunen als hij herkozen wordt als Republikeinse presidentskandidaat. Dit ondanks dat McConnell de voormalig president in januari nog verantwoordelijk hield voor de bestorming van het Capitool.

Als Trump zich herkiesbaar zou stellen, zou hij waarschijnlijk worden uitgedaagd door andere populaire en invloedrijke Republikeinen. Zo is de Floridiaanse gouverneur Ron DeSantis populair onder conservatieve geldschieters door zijn verzet tegen de lockdownmaatregelen.

Nikki Haley, de voormalige VN-ambassadeur, zei dat ze zich in 2024 niet kandidaat zou stellen als Trump daartoe zou besluiten.

Volgens Mary Trump is het façade

Het nichtje van Trump, Mary, vertelde vorige maand aan Insider dat haar oom alleen maar doet alsof hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap, om zo meer geld te verdienen aan zijn aanhangers.

“Het is belangrijk om te onthouden dat Donald niets om de politiek, dit land en de Republikeinen geeft”, zei Mary Trump, die vorig jaar een boek publiceerde over haar familie.

Lees meer: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary

“Het draait om het behouden van de macht. Hij denkt dat het hem in staat zal stellen om straffeloos te blijven opereren, zoals hij zijn hele leven al heeft gedaan, en om mensen geld afhandig te blijven maken", aldus Mary Trump over haar oom.

Lees meer over Donald Trump: