Donald Trump stelt een geplande ontmoeting uit met de premier van Denemarken. De Amerikaanse president zegt daartoe te hebben besloten, omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.

Trump schrijft op Twitter dat Denemarken een “erg speciaal land” is met geweldige inwoners. “Maar met het oog op de opmerkingen van premier Mette Frederiksen, dat ze geen interesse heeft in het bespreken van de verkoop van Groenland, stel ik de ontmoeting uit die over twee weken had moeten plaatsvinden.”

Frederiksen zei onlangs tijdens een bezoek aan het eiland dat geen sprake kan zijn van een verkoop aan de VS. “Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland is Groenlands”, aldus de Deense premier volgens een lokale krant. “Ik blijf maar hopen dat dit niet serieus is bedoeld.”

Trump zegt nu op Twitter dat Frederiksen beide landen veel tijd en moeite heeft bespaard door zo direct te zijn.

De president, die begin september naar Denemarken zou gaan, heeft eerder toegegeven dat hij interesse heeft in het kopen van Groenland. Dat enorme eiland ligt tussen de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Arctische Oceaan en telt grofweg 56.000 inwoners. De overheid beslist over lokale aangelegenheden terwijl Denemarken gaat over buitenlandse zaken.

Op Groenland bevindt zich Thule Aire Base, de noordelijkste basis van de VS en een uitstekende plek om Russische raketten in de gaten te houden. Het kopen van het grootste eiland ter wereld is ook een manier om China dwars te zitten, dat eerder al interesse toonde in het gebied. Verder zijn de mogelijke oliereserves in het noordpoolgebied lucratief voor de VS.

Trump zou de haalbaarheid van een koop hebben besproken met zijn adviseurs in het Witte Huis, meldde The Wall Street Journal vorige week op basis van ingewijden.

De aankoop zou geen unicum zijn. De Verenigde Staten heeft eerder gebieden van mogendheden gekocht, zoals Alaska van Rusland in 1867.

Trump is ook niet de eerste president die interesse toont in Groenland. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog in 1946, deed president Harry Truman een bod op Groenland van 100 miljoen dollar in goud. Ook toen sloegen de Denen het af.

Denen woedend over optreden Trump

Dat Trump het staatsbezoek aan Denemarken afzegt heeft geleid tot verontwaardigde reacties in Kopenhagen. De Deense regering houdt zich nog op de vlakte, maar politieke leiders in het parlement zijn woest.

“De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald”, aldus Morten Østergaard van de partij Radikale Venstre. “Dit geeft aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar.”

Rasmus Jarlov van De Konservative bestempelt het optreden van Trump als “beledigend” ook omdat hij denkt dat delen van Denemarken te koop zijn. De tweede man van Danske Folkeparti ziet geen gronden waarom Trump überhaupt nog welkom zou zijn. “We hebben wel andere dingen te doen.”

Oud-premier Helle Thorning-Schmidt veegt eveneens de vloer aan met Trump. “Dus de president van de Verenigde Staten heeft zijn bezoek aan Denemarken afgezegd omdat het geen interesse had te praten over de verkoop van Groenland? Is dit een grap of zo? Diep beledigend voor het volk van Groenland en Denemarken”, twitterde ze.

Hoewel het initiatief vanuit de politiek kwam, is het afzeggen van het bezoek ook een schoffering van het Deense koningshuis die de uitnodiging aan Trump en zijn vrouw Melanie had gestuurd. “Het komt als een verrassing. Meer hebben we niet te zeggen over deze zaak”, aldus een woordvoerster van het hof koeltjes tegen de publieke omroep DR.

Lees meer: