• De Amerikaanse oud-president Donald Trump is “erg blij” dat Elon Musk Twitter heeft gekocht, ondanks dat een terugkeer voor hem naar het platform nog onzeker is.
  • De twee zakenmannen hebben in de loop der jaren elkaars pad regelmatig gekruist, wat tot een tumultueuze relatie heeft geleid.
  • In juli zei Musk dat Trump “het presidentschap aan de wilgen moet hangen”. Trump noemde Musk op zijn beurt een “bullshit artist”.
  • Lees ook: Donald Trump vindt dat Elon Musk een hoop onzin verkoopt en noemt hem een ‘BS-artist’

Een van de grootste vraagtekens bij de overname van Twitter door Elon Musk is of de voormalig Amerikaans president Donald Trump al dan niet zal terugkeren naar het socialmediaplatform. 

Musk heeft gezegd dat hij op termijn mogelijk het verbod van Trump zal terugdraaien, maar Trump lijkt niet heel enthousiast om terug te keren. Hij bevindt zich nu op zijn eigen sociale platform, Truth Social.

Daarnaast hebben de twee ook niet bepaald een goede relatie, ondanks dat ze beide geen fan zijn van de Democratische partij en de neiging tot online stemmingmakerij delen.

November 2016: Musk zegt dat Trump “niet de juiste man voor de baan van president is

Techmiljardair Elon Musk. Foto: Yasin Ozturk/Getty Images

Vlak voor de presidentsverkiezingen van 2016 zei Musk tegen CNBC dat hij hoopte dat Trump geen president zou worden. "Ik voel sterk dat hij niet de juiste kandidaat is. Hij heeft niet het soort karakter dat een leider nodig heeft." 

De Tesla-baas zei ook dat Hillary Clinton het "juiste beleid" had ten opzichte van de economie en het milieu.

December 2016: Trump benoemt Musk tot lid van twee van zijn adviesraden

Toenmalig Amerikaans president Donald Trump (rechts) en Elon Musk. Foto: Evan Vucci/AP Photo

Nadat hij het presidentschap had gewonnen, benoemde Trump Musk tot lid van twee economische adviesraden, samen met andere bekende zakenmannen zoals Uber CEO Travis Kalanick. 

Musk kreeg kritiek op zijn samenwerking met de controversiële president, maar verdedigde zijn keuze door te zeggen dat hij de positie gebruikte om te lobbyen voor een beter milieu- en immigratiebeleid.

Juni 2017: Musk verbreekt banden met het Witte Huis uit protest tegen het milieubeleid van Trump

Tesla, SpaceX en Twitter CEO Elon Musk (links) en voormalig president Donald Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon

Op 1 juni 2017, nadat Trump aankondigde dat de VS zich zouden terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, nam Musk ontslag uit zijn functies in de presidentiële adviesraden. 

"Klimaatverandering is echt. Parijs verlaten is niet goed voor Amerika of de wereld", schreef Musk in een tweet waarin hij zijn vertrek aankondigde.

Musk wil met Tesla de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen door middel van elektrische voertuigen, zonne-energie en energieopslag.

Januari 2020: Trump noemt Musk "een van onze grote genieën"

Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een 'Save America'-bijeenkomst in Alaska. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Tijdens een interview in januari 2020 met CNBC prees Trump de prestaties en intelligentie van Musk. "Je moet het hem nageven, hij doet het goed", zei de voormalig president, verwijzend naar het feit dat Tesla meer waard is geworden dan zijn concurrenten Ford en General Motors.

"Hij doet ook de raketten. Hij houdt van raketten. En hij doet het trouwens ook goed met raketten", zei de president tevens. Hiermee verwees hij naar het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Musk.

Trump noemde Musk verder "een van onze grote genieën" en vergeleek hem met Thomas Edison.

Mei 2020: Trump steunt Musk in zijn strijd tegen de Californische coronamaatregelen

Elon Musk (links) ontmoet Donald Trump bij NASA's Kennedy Space Center in Florida. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst.

Toen de pandemie begin 2020 flink om zich heen greep in de VS, kreeg Musk het met de staat Californië aan de stok, omdat ze Tesla dwongen z’n fabriek daar tijdelijk te sluiten.

Trump sprak zijn steun uit voor Musk. "Californië moet Tesla & @elonmusk de fabriek laten openen, NU", tweette Trump in mei 2020. "Het kan snel & veilig!"

Musk beantwoordde zijn tweet met een simpel "Bedankt!".

Mei 2022: Musk zegt dat hij Trumps Twitter-account gaat heractiveren

Elon Musk. Foto: Chris Saucedo/Getty Images

In mei dit jaar zei Musk dat hij de Twitter-ban van Trump zou opheffen als hij de nieuwe eigenaar van het platform zou worden. 

Musk noemde het schorsen van Trumps account in een interview met de zakenkrant de Financial Times een "moreel slechte beslissing" en "extreem dom”. Twitter schopte Trump van zijn platform na de rellen van 6 januari, waarbij het Amerikaanse Capitool bestormd werd.  

De Tesla-miljardair noemt zichzelf een "voorstander van de vrijheid van meningsuiting" en een van zijn belangrijkste redenen om Twitter te kopen, is het versoepelen van de moderatie van het platform.

Juli 2022: Trump noemt Musk een 'bullshit artist'

Voormalig president Donald Trump in Alaska. Foto: Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images

In juli dit jaar richtte Trump zijn pijlen op Musk, omdat de techmiljardair zouden hebben gezegd dat hij op Trump had gestemd, maar dat later ineens ontkende. 

"Weet je [Musk] zei laatst: 'Oh, ik heb nooit op een Republikein gestemd’", zei Trump tijdens een rally in Alaska. "Maar eerder vertelde hij me dat hij op mij had gestemd. Hij is dus weer een bullshit-artist."

Later tweette Musk dat de uitspraken van Trump "niet waar" zijn.

Juli 2022: Musk zegt dat Trump zich niet opnieuw kandidaat moet stellen

Elon Musk. Foto: Alexi Rosenfeld / Contributor / Getty

In juli dit jaar stelde Musk dat Trump zich niet opnieuw kandidaat moet stellen voor het presidentschap. "Ik haat de man niet, maar het is tijd dat Trump het presidentschap aan de wilgen hangt. De Democraten moeten ook de aanval op hem afblazen - laat het niet zo zijn dat Trump's enige manier om te overleven het herveroveren van het presidentschap is", tweette Musk. 

De miljardair zei tevens: "Willen we echt elke dag een olifant in de porseleinkast-situatie!? Ook denk ik dat de wettelijke maximumleeftijd voor aanvang van de presidentiële termijn 69 jaar moet zijn". Trump is 76 jaar oud.

Juli 2022: Trump slaat terug

Donald Trump geeft een speech in Nashville, Tennessee. Foto: Seth Herald/Getty Images

Trump ging vervolgens in de tegenaanval en plaatste een lange post over Musk op Truth Social, het sociale platform dat de oud-president oprichtte na zijn ban van Twitter.

"Toen Elon Musk naar het Witte Huis kwam en mij om hulp vroeg voor al zijn vele gesubsidieerde projecten - of het nu gaat om elektrische auto's die niet lang genoeg rijden, zelfrijdende auto's die crashen, of raketschepen naar nergens - en mij vertelde hoe hij een grote Trump-fan en Republikein was, had ik kunnen zeggen: 'Op je knieën en smeken', en hij zou het gedaan hebben", aldus Trump op zijn platform.

"Lmaooo", zei Musk op Twitter in reactie op de post van Trump. Dat staat voor laughing my ass off.

Oktober 2022: Trump juicht de Twitter-deal van Musk toe, maar zegt dat hij niet zal terugkeren op het platform

Na de overname van Twitter door Musk, postte Trump op Truth Social een post waarin hij de deal toejuicht. 

"Ik ben erg blij dat Twitter nu in gezonde handen is en niet langer zal worden geleid door radicaal linkse gekken en maniakken die ons land echt haten", schreef hij. Ook zei Trump dat hij Truth Social leuker vindt dan andere platforms, waarmee hij zijn eerdere opmerkingen van dit jaar herhaalde en een terugkeer naar Twitter uitsluit.

Woensdag tweette Musk dat gebruikers die "geband zijn wegens het overtreden van Twitter-regels" niet terug worden toegelaten "totdat we een duidelijk proces hebben om dat te doen". Ook zei hij dat hij "gesproken heeft met leiders van maatschappelijke organisaties" zoals de voorzitters van de NAACP en Color of Change, over hoe het platform "haat en intimidatie zal bestrijden en zijn beleid inzake verkiezingsintegriteit zal handhaven".

LEES OOK: Techmiljardair Elon Musk had naar verluidt contact met Vladimir Poetin voordat hij controversieel vredesplan voor Oekraïne tweette