De Amerikaanse autobouwer General Motors stopt tijdelijk met adverteren op Twitter nadat het sociale medium is overgenomen door Elon Musk.

De grootste Amerikaanse autofabrikant zegt dat het in gesprek is met Twitter “om de richting van het platform onder zijn nieuwe eigenaar te begrijpen. Zoals de normale gang van zaken is met een aanzienlijke verandering in een mediaplatform, hebben we onze betaalde advertenties tijdelijk onderbroken.”

Elon Musk is naast eigenaar van Twitter ook de topman van autofabrikant Tesla.

De overname van Twitter door Musk blijft druk over de tongen gaan. Zo wordt gespeculeerd dat Musk de regels zou versoepelen en mogelijk zelfs voormalig VS-president Donald Trump opnieuw zou toelaten. De Republikein was verbannen nadat hij volgens Twitter zou hebben opgeroepen tot geweld en de bestorming van het Capitool zou hebben aangemoedigd. “Humor is voortaan legaal op Twitter”, tweette Musk vrijdagmiddag (lokale tijd).

Twitter krijgt ook een adviesraad die beslissingen neemt over de inhoud van tweets en blokkades van accounts, aldus Musk. De rijkste man ter wereld wil dat er mensen met allerlei verschillende standpunten plaatsnemen in die raad.

Trump zegt niet terug te keren op Twitter

Of Trump ook echt zal terugkeren op Twitter valt nog te bezien. Naar eigen zeggen heeft hij hier namelijk geen interesse in, ook al kan dat mogelijk met Elon Musk als nieuwe eigenaar.

In plaats daarvan blijft hij bij zijn eigen dienst, Truth Social, vertelde Trump vrijdag aan Fox News Digital. "Ik vind het hier leuker", zei Trump. "Ik mag Elon, maar ik blijf bij de waarheid."

Musk had de permanente verbanning van Trump in mei bekritiseerd als "moreel verkeerd en gewoon dom". Trump werd in januari vorig jaar verbannen van Twitter, kort na de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers.

Op vrijdag temperde Musk echter zelf de vooruitzichten van een mogelijke snelle terugkeer van Trump naar de dienst. Hij wil geen beslissingen nemen om geblokkeerde accounts te herstellen totdat een nieuw, politiek divers panel is gevormd om controversiële inhoud te behandelen.

"Ik mag Elon en wens hem veel succes", zei Trump tegen Fox News Digital. Daar voegde hij in zijn typerende stijl aan toe: "Ik denk niet dat Twitter zonder mij succesvol kan zijn."

Trump had meer dan 80 miljoen volgers op Twitter. Op zijn Twitter-kopie Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen.

LEES OOK: ‘Chaos’ verwacht bij Twitter na overname door Elon Musk, die het bedrijf tot de grond wil afbreken en wil ombouwen tot ‘alles app’