Elon Musk is donderdagavond eigenaar geworden van Twitter, schrijven Amerikaanse media op basis van ingewijden. Meteen toen de overname ter waarde van 44 miljard dollar rond was, heeft de miljardair de huidige Twitter-topman Parag Agrawal ontslagen. Enkele uren later schreef Musk op Twitter dat “de vogel is bevrijd”.

Volgens The New York Times zijn zeker vier leden van de top van Twitter meteen na de overname hun baan kwijtgeraakt. Naast Agrawal zou het volgens bronnen gaan om de financiële topman Ned Segal, de hoogste juridische baas Vijaya Gadde en algemeen adviseur Sean Edgett. Zeker één van deze ontslagen hooggeplaatste medewerkers zou fysiek het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco uit zijn gezet, stellen de bronnen.

Insider meldt dat de vier hoogste managers bij Twitter bij ontslag bij elkaar recht hebben op uitbetalingen van in totaal 88 miljoen dollar. Voor CEO Parag Agrawal alleen gaat het om een ontslagvergoeding van 38,7 miljoen dollar. Dit heeft te vooral te maken met het feit dat Musk aandelenbeloningen voor het management direct moet uitbetalen bij ontslag tegen het koersniveau dat is betaald voor de overname.

Tesla-topman Musk had beloofd om de bewogen aankoop van Twitter uiterlijk vrijdag definitief af te ronden, nadat hij eerder dit jaar onder de overname uit probeerde te komen. Woensdag was Musk op het hoofdkantoor van het sociale medium en deelde daar foto’s van op Twitter. Op zijn Twitter-account noemde Musk zich al “Chief Twit”.

Musk wil dat Twitter voor iedereen een "warm en verwelkomend" sociaal mediaplatform is. Ook stelt hij dat Twitter het "meest gerespecteerde mediaplatform ter wereld voor adverteerders" moet zijn.

De rijkste man ter wereld heeft eerder aangegeven van Twitter een bastion voor de vrijheid van meningsuiting te willen maken, een vrijplaats voor ook onwelgevallige meningen. Zo zou ook de verbannen oud-president Donald Trump op het platform mogen terugkeren.

Twitter als onderdeel van 'alles-app'

Musk wil Twitter onderdeel maken van een zogeheten 'alles-app'. Dat gaf hij begin oktober aan in een tweet. Een 'alles-app' is een app die gebruikers zoveel verschillende diensten biedt dat zij eigenlijk niet meer naar andere apps toe willen.

Een goed voorbeeld van zo'n app is het Chinese WeChat. Die app is eigenlijk een chatapp, zoals de naam al aangeeft, maar gebruikers kunnen in die app ook winkelen en gamen. Daarnaast biedt WeChat een eigen betalingssysteem, kunnen er bijvoorbeeld taxi's worden besteld of maaltijden en kunnen gebruikers allerhande bankzaken lenen. Dat gebeurt deels doordat allerlei bedrijven graag hun diensten in WeChat aanbieden omdat zoveel mensen die app gebruiken.

In het Westen is er geen vergelijkbare app. Facebook-moeder Meta heeft geruime tijd pogingen gedaan om van Facebook of Instagram zo'n app te maken, maar dat is nooit gelukt. Inmiddels lijkt dat bedrijf zich niet meer ten doel te hebben gesteld om een 'alles-app' te bezitten.

Over Musks plannen is verder weinig bekend. In zijn eenregelige tweet liet hij alleen de naam van zijn 'alles-app' los: X.

LEES OOK: ‘Chaos’ verwacht bij Twitter na overname door Elon Musk, die het bedrijf tot de grond wil afbreken en wil ombouwen tot ‘alles app’