Elon Musk, de rijkste man op aarde, heeft voordat hij vorige week controversiële polls op Twitter plaatste met daarin ideeën om de oorlog in Oekraïne op te lossen, naar verluidt rechtstreeks gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Dat meldt VICE News dinsdag. Enkele van de mogelijkheden die Musk in de polls plaatste waren eerder besproken met Poetin.

In zijn poll opperde Musk verschillende, pro-Russiche mogelijkheden waarmee de oorlog in Oekraïne beëindigd zou kunnen worden. Zo stelde hij voor nieuwe verkiezingen te houden in de bezette regio’s Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizhzhia, ditmaal onder toezicht van onafhankelijke waarnemers van de VN.

Eerder hield Rusland in deze gebieden schijnreferenda om annexatie te kunnen rechtvaardigen. Ook opperde Musk dat Oekraïne een neutrale status aanneemt en dat de Krim, het schiereiland dat in 2014 werd ingenomen door Rusland, formeel erkend zou worden als Russisch grondgebied.

Zijn polls leidden tot afkeuring, onder meer van Europese staatshoofden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski begon zelf een poll waarin hij schreef: “Welke Elon Musk mag je meer?”, waarbij mensen konden kiezen uit een Musk die Oekraïne steunt, en één die Rusland steunt. De eerste optie won met ruime meerderheid.

Na de ophef schreef Musk op Twitter dat “een overwinning voor Oekraïne onwaarschijnlijk” zou zijn vanwege het verschil in bevolkingsaantallen. “Als je om de bevolking van Oekraïne geeft, zoek dan naar vrede”, schreef de baas van Tesla daarnaast.

Nu blijkt dat Musk, voordat hij deze plannen op Twitter plaatste, met Poetin zou hebben gesproken. Musk zou dat hebben verteld aan Ian Bremmer, een Amerikaans expert op het gebied van geopolitiek, die dit weer verspreidde in een nieuwsbrief van abonnees van zijn denktank Eurasia Group. In reactie hierop heeft Musk dit ontkend, maar Bremmer houdt voet bij stuk.

Poetin zou Musk hebben verteld dat de zaken die later in de polls werden geplaatst hoe dan ook bereikt zouden worden, en dat de inzet van nucleaire wapens niet werd uitgesloten als Oekraïne een poging zou doen de Krim te heroveren.

In een eerder stadium van de oorlog in Oekraïne schoot Musk nog te hulp door internetsatellieten van Starlink naar het land te sturen, waardoor onder meer militairen internetverbinding hadden op plekken waar vitale infrastructuur vernietigd was.

Oekraïne zou Musk hebben gevraagd deze dienst nu ook op de Krim te activeren, iets wat de baas van SpaceX volgens Bremmer geweigerd heeft. Tot op heden heeft Tesla of Musk nog niet gereageerd op het artikel van VICE News.

LEES OOK: Elon Musk heeft via Twitter flinke impact op financiële markten – dit waren zijn 12 meest invloedrijke tweets van 2021