De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waarmee hij sociale media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites.

Socialemediabedrijven genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet.

Trump ligt in de clinch met Twitter, omdat het bedrijf twee van zijn tweets voorzag van een label dat waarschuwde voor mogelijk misleidende informatie.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waarmee hij sociale media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. 

Trump vindt de bedrijven vooringenomen zijn als het gaat om politieke of levensbeschouwelijke kwesties en dat ze conservatieve boodschappen weren. Hij neemt daarom stappen.

Directe aanleiding lijkt de waarschuwing die Twitter deze week zette bij twee berichten van Trump. Daarin was de president zeer kritisch op stemmen per post. Twitter voorzag de tweets van een blauw waarschuwingslabel en links naar een factcheck.

Sociale media zijn nu niet verantwoordelijk voor de inhoud van berichten

De socialemediagiganten genieten in de Amerikaanse wet nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op de netwerken plaatsen. In de Wet Communicatie Fatsoen staat dat de sociale media niet verantwoordelijkheid kunnen worden gehouden voor de inhoud.

Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven "zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden", voorspelde hij.

Het is een ongekende poging van Trump om in te grijpen in media. Deskundigen hebben al te kennen gegeven dat de president waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven. Trump zei zelf ook te verwachten dat zijn stap juridische procedures zal ontlokken.

Republikeinen klagen al langer over de beschermde positie van sociale media

Republikeinse politici hebben eerder al geklaagd dat de socialemediabedrijven in de wet ten onrechte een bevoorrechte en beschermde positie hebben gekregen.

Een vooraanstaand raadsman van Trump, voormalig burgemeester van New York Rudolph Giuliani, zei dat er geen twijfel meer over bestaat dat Twitter, YouTube en Facebook aan censuur doen omdat ze partijdig zijn en maar één mening naar buiten willen brengen. Ze doen dit al jaren ongestraft, klaagde Giuliani tegenover Amerikaanse media. Het is volgens hem "noodzakelijk dat de wet wordt aangepast" en meer moet worden afgestemd op de moderne communicatie.

Ook Democratische rivalen van Trump hebben over partijdigheid of de buitensporige macht van deze media geklaagd. De linkse ex-presidentskandidaat Elizabeth Warren bijvoorbeeld wil de socialemediagiganten opsplitsen, omdat ze in haar ogen veel te machtig zijn en zich schuldig maken aan "'digitale desinformatie".

Als hun rechtsbescherming inderdaad verdwijnt, raken de socialemediabedrijven mogelijk in talrijke dure rechtszaken verwikkeld door claims van mensen die vinden dat er bijvoorbeeld partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.

Twitter spreekt van een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting

Twitter noemt het decreet van Trump om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content een "bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet".

"Dit presidentiële decreet is reactionair en gepolitiseerd", aldus Twitter in een tweet. "De communicatiewet beschermt innovatie en vrijheid van meningsuiting en is gestoeld op onze democratische waarden. Pogingen om dit uit te hollen zijn een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de internetvrijheid."

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg distantieerde zich donderdag van Twitters beleid. Facebook gaat berichten niet labelen. "Ik denk niet dat Facebook of internetplatforms in het algemeen over de waarheid zouden moeten oordelen", zei Zuckerberg in een interview met CNBC.

Lees meer over Donald Trump: