De Amerikaanse president Donald Trump zou Saudi-Arabië onder grote druk hebben gezet om de olieproductie te verlagen.

Trump heeft volgens persbureau Reuters gedreigd Amerikaanse troepen terug te trekken uit het Arabische land. De VS en Saudi-Arabië vormen al 75 jaar een strategische alliantie.

De chantage lijkt te hebben gewerkt. In april besloten Saudi-Arabië, Rusland en andere olieproducerende landen om de olieproductie te verlagen voor de maanden mei en juni.

De Amerikaanse president Donald Trump dwong Saudi-Arabië met chantage tot een lagere olieproductie. Dat stellen ingewijden aan persbureau Reuters.

Trump zou in een gesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gedreigd hebben dat Amerikaanse troepen het land zouden verlaten. Om dat te voorkomen, kreeg Saudi-Arabië de opdracht om oliekartel OPEC te overtuigen minder olie op te pompen.

Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen werden het eerder deze maand eens over beperking van de olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni. Dat is ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt opgepompt.

Trump dreigde met terugtrekken van de troepen uit Riyad

Volgens ingewijden was de druk vanuit het Witte Huis een belangrijke drijfveer achter het akkoord. De VS en Saudi-Arabië vormen al 75 jaar een strategische alliantie. Het stationeren van Amerikaanse militairen in het land is een belangrijk teken dat de relatie tussen Washington en Riyad nog steeds sterk is.

Trump zou de prins tien dagen voor de bekendmaking van de OPEC-productieverlaging onder druk hebben gezet. Bin Salman was zodanig onaangenaam verrast dat hij zijn adviseurs de kamer uit stuurde om het gesprek met de president verder onder vier ogen te voeren, aldus de ingewijden.

Trump maakte naar verluidt duidelijk aan de prins dat hij niet meer zijn best zou doen om de Amerikaanse militairen in Saudi-Arabië te houden als het land niet meewerkte. Twee Republikeinse senatoren waren op dat moment al bezig met een wetsvoorstel om Amerikaanse troepen terug te trekken.

Olieprijs zelfs even negatief

De productiebeperking was hard nodig voor de VS, waar olieproducenten doorgaans hogere kosten hebben en niet kunnen overleven met een lage olieprijs. Ondanks de productiebeperking is de olieprijs na het akkoord van OPEC verder gekelderd en was deze vorige week zelfs voor het eerst in de geschiedenis negatief.

Donderdag zaten de olieprijzen weer in de lift. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 22 procent duurder op 18,33 dollar. Brentolie kostte ruim 12 procent meer op 25,30 dollar per vat.

Lees meer: