Twitter heeft voor het eerst twee tweets van de Amerikaanse president Donald Trump voorzien van links naar een factcheck.

Trump beweerde in de tweets dat stemmen per post fraudegevoelig is. Twitter voorzag beide berichten van een blauw waarschuwingslabel.

Trump reageerde woedend op de actie en beschuldigde Twitter van het verstikken van de vrijheid van meningsuiting. Hij wil socialemediabedrijven aanpakken, omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren.

Twitter heeft twee berichten van de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag als ongefundeerd bestempeld. Het is voor het eerst dat het sociale medianetwerk zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.

De berichten waar het om draait gaan over het stemmen per post. Sommige staten willen mensen per post laten stemmen voor de presidentsverkiezingen op 3 november, om te voorkomen dat kiezers elkaar in stembureaus besmetten met het coronavirus.

De president zei zondag: “De VS kunnen geen volledige verkiezing per post houden. Het wordt de grootste verkiezingsfraude in de historie. Mensen halen ze (de stembiljetten) uit brievenbussen, drukken duizenden vervalsingen af en ‘dwingen’ mensen ze te ondertekenen. Ook namen worden vervalst. Ze proberen Covid te gebruiken voor deze zwendel.”

Onder de tweets plaatste Twitter een link met de tekst “lees hier de feiten over verkiezingen per post”.

Gebruikers die die link aanklikten kwamen bij een boodschap uit dat CNN, The Washington Post en andere mediakanalen experts hebben gesproken die zeggen dat stemmen via de post zeer zelden in verband wordt gebracht met verkiezingsfraude.

Volgens critici valt de president het stemmen per brief aan om mensen het recht of de mogelijkheid te ontnemen om te stemmen, zogenoemde ‘voter suppression’.

Twitter wil vaker waarschuwen bij tweets met valse beweringen

Twitter lag onder vuur omdat het eerder niets deed met berichten van Trump die regelmatig bol staan van beledigingen en valse beweringen. Maar aan die houding lijkt nu een einde te zijn gekomen.

Het socialemediaplatform is van plan om vaker te waarschuwen bij tweets die mogelijk misleidend zijn, laat het bedrijf weten.

De tweets van Trump “bevatten mogelijk misleidende informatie over stemprocessen en zijn gelabeld om context over stemmen per post te verschaffen”, legt Twitter uit.

“In de toekomst kunnen we deze labels en waarschuwende boodschappen vaker gebruiken om aanvullende uitleg of verheldering te geven in situaties waar het risico op schadelijke gevolgen niet zo groot is, maar waar mensen wel in de war kunnen raken of misleid kunnen worden. Dit maakt het gemakkelijker om feiten te vinden en geïnformeerd besluiten te nemen over wat mensen op Twitter zien.”

Trump wil Twitter en andere sociale platforms aanpakken

Trump reageerde woensdag woedend op de actie en beschuldigde Twitter van het verstikken van de vrijheid van meningsuiting. Hij wil socialemediabedrijven aanpakken, omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren.

Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten.

“Republikeinen hebben het gevoel dat socialemediaplatforms conservatieven de mond snoeren. We gaan hen stevig reguleren of sluiten omdat we dit nooit kunnen toestaan”, aldus Trump op Twitter.

Vervolgens beschuldigde Trump Twitter ervan dat het ook in 2016, toen hij de presidentsverkiezingen won, zou hebben geprobeerd om conservatieven te censureren.

“We kunnen een meer verfijnde variant daarvan niet opnieuw laten plaatsvinden”, vervolgt Trump. “Net zoals we stemmen per post op grote schaal niet kunnen laten gebeuren.”

Lees meer over Donald Trump: