• Voormalig president Donald Trump kreeg zondag te maken met boegeroep van fans toen hij zei een boosterprik te hebben gekregen.
  • Hij riep zijn aanhang daarna op dat niet te doen: “Dont’t, don’t, don’t.”
  • Trump is voorstander van coronavaccins, maar een fors deel van zijn aanhang weigert zich te laten inenten.
  • Lees ook: Hoe Donald Trump geiten gebruikt om miljoenen aan belasting te ontwijken

Aanhangers van voormalig president Donald Trump reageerden zondag met honend boegeroep toen hij zei dat dat hij een boosterprik had gekregen en voorstander is van het coronavaccin.

Trump maakte zijn opmerkingen tijdens een gesprek voor het programma ‘History Tour’ met voormalig Fox News-presentator Bill O’Reilly. Hij zei dat het vaccin tegen Covid-19 was ontwikkeld onder zijn presidentschap als onderdeel van Operation Warp Speed.

“Kijk, we hebben iets historisch gedaan. We hebben wereldwijd tientallen miljoenen levens gered door gezamenlijk een vaccin voor elkaar te krijgen”, aldus Trump.

De voormalig president kon vervolgens op instemmend geroep van het publiek rekenen toen hij zei dat hij tegen een vaccinatieplicht is. “Als je het niet wil nemen moet je daar niet toe gedwongen worden. Geen verplichtingen.”

Maar de sfeer in het publiek veranderde toen Trump en O'Reilly beiden zeiden gevaccineerd te zijn en boostershots te hebben gekregen.

Volgens Newsweek vroeg O'Reilly nadat hij tegen de aanwezigen had verteld dat zowel hij als Trump gevaccineerd waren of de voormalige president een boosterprik had gekregen. "Yes", antwoordde Trump "Ik heb er ook een gehad", stelde O'Reilly vervolgens.

Daarop begon het publiek boe te roepen in de richting van Trump en moest de oud-president de reactie zien te temperen. "Niet doen, niet doen, niet doen", zei hij. "Het is oké, het gaat om maar een heel klein groepje hier."

Een paar maanden geleden had Trump nog tegen journalisten gezegd dat hij waarschijnlijk geen boosterprik zou nemen. "Ik voel me erg gezond momenteel en daarom zal ik er waarschijnlijk geen eentje nemen", vertelde hij in september tegen The Wall Street Journal. Later voegde hij daaraan toe: "Ik ben er niet tegen, maar ik denk niet dat het iets voor mij is."

Wisselende boodschap van Trump

Trump laat steeds wisselende boodschappen over coronavaccins horen aan zijn achterban, waarvan een fors deel weigert zich te laten vaccineren.

Terwijl de regering van Joe Biden er stevig bij Amerikanen op aandringt om een van de drie in de VS beschikbare vaccins te nemen, zegt Trump dat niemand verplicht is zich te laten prikken, ook al zijn de vaccins veilig.

Andere (voormalige) toppolitici als zijn oud-vicepresident Mike Pence, president Biden, de huidige vicepresident Kamala Harris en de voormalige presidenten Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush lieten zich allemaal voor de camera prikken om vertrouwen in de vaccins te winnen. Maar Trump liet zich voor zijn vertrek uit het Witte Huis in januari achter gesloten deuren vaccineren.

De voormalige presidenten verleenden in maart ook hun medewerking aan een advertentiecampagne waarin Amerikanen werden opgeroepen zich te laten vaccineren. Trump was de enige oud-president die niet meedeed in het filmpje.

Lees meer over Donald Trump: