• Apple heeft een recordkwartaal achter de rug. De iPhone-maker boekte in de aanloop naar de feestdagen veel meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht.
  • Precies zes jaar geleden tweette Donald Trump – toen nog geen president – dat hij al zijn Apple-aandelen van de hand had gedaan. Hij vond het onbegrijpelijk dat Apple geen iPhone met een groter scherm verkocht zoals Samsung.
  • Datzelfde jaar nog kwam de iPhone 6 uit, met een groter display. Een aandeel Apple is nu meer dan vier keer zo veel waard dan op het moment dat Trump uitstapte.

Het aandeel Apple is sinds vorige zomer aan een ongekende opmars bezig. En met de recordresultaten die het bedrijf dinsdag bekendmaakte, lijkt het plafond voorlopig nog niet in zicht.

De iPhone-maker is op de beurs inmiddels bijna 1.400 miljard dollar waard. In de afgelopen twaalf maanden is het aandeel verdubbeld en in januari alleen al klom de koers 7 procent.

Wat de groei van Apple goed illustreert, is een tweet van Donald Trump toen hij nog niet in het Witte Huis zat. In 2014 was de kleurrijke zakenman niet te spreken over de koers van het Amerikaanse techbedrijf. Hij verkocht al zijn aandelen, omdat de iPhone nog geen groot scherm had zoals de smartphones van het Zuid-Koreaanse Samsung.

Op die dag noteerde het aandeel op het dieptepunt meer dan 8 procent lager in de nabeurshandel, nadat Apple zijn kwartaalresultaten presenteerde.

Wanneer Trump de Apple-aandelen kocht, is niet bekend. Het is goed mogelijk dat hij een mooie winst heeft gemaakt met de verkoop – op de korte termijn dan.

Als Trump zijn aandelen had gehouden, dan zou zijn belang in Apple nu meer dan vier keer zo veel waard zijn geweest. Sinds de dag dat Trump Apple dumpte, is de koers met 356 procent gestegen.

Zo ziet de opmars van het aandeel Apple eruit:

Apple stock Jan 28

Bron: Yahoo Finance

Toen Apple in september 2014 de iPhone 6 met een groter scherm aankondigde, claimde Trump meteen de credits. "Ik wed dat ze het niet hadden gedaan als ik Apple de afgelopen twee jaar niet achter de broek had gezeten over een iPhone met een groter scherm", tweette hij.

In de jaren daarna had Trump nog genoeg commentaar op het bedrijf van topman Tim Cook. Zo klaagde hij in oktober 2019 dat Apple een fout heeft gemaakt door de homeknop te verwijderen op de nieuwste iPhones.

"Aan Tim: de homeknop op de iPhone was VEEL beter dan de swipe", aldus een tweet van de Amerikaanse president. Met de ‘swipe’ doelt Trump op de homebar, de horizontale streep onder aan het scherm die met de iPhone X in het besturingssysteem iOS opdook.

Overigens heeft Trump een bijzondere relatie met Tim Cook. Vorig jaar noemde hij de Apple-baas Tim Apple tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. Cook nam het incident luchtig op en verving zijn achternaam op z’n twitteraccount door het logo van Apple. Ivanka Trump, die naast haar vader zat tijdens de ontmoeting, reageerde ook gevat.

Inmiddels is de relatie tussen Trump en het Apple-management een stuk hechter. De handelsoorlog met China, waar de iPhone wordt geproduceerd, heeft daaraan bijgedragen. Cook heeft een directe lijn met het Witte Huis en heeft Trump meerdere keren ontmoet. Ook bracht Trump een bezoek aan een Apple-fabriek in Texas.

Lees meer: