Apple heeft dinsdag twee nieuwe versies van de nieuwe iPhone 6 gepresenteerd met grotere schermen. Ook onthulde topman Tim Cook een eigen betaaldienst en de eerste smartwatch van het bedrijf.

Apple brengt twee nieuwe versies van de iPhone op de markt, met verschillende schermgroottes. De iPhone 6 heeft een scherm van 4,7 inch (11,9 centimeter), de 6 Plus meet 5,5 inch (14 centimeter). 

Beide toestellen zijn daarmee groter dan hun voorgangers en zijn tevens dunner gemaakt. Verder zijn de beeldschermen van de toestellen verbeterd en is het design aangepast, waardoor ze veel ronder zijn dan de bestaande iPhones.

Grotere telefoons populair

De grotere schermen werden alom verwacht en zijn door concurrenten van Apple al eerder ingevoerd. Smartphones met een scherm tussen de 5 en 7 inch zijn steeds populairder. In januari, februari en maart van dit jaar verkochten fabrikanten ruim 90 miljoen stuks van de zogenoemde ‘phablets’, een samentrekking van phone en tablet. Dat is ongeveer een derde van de totale smartphonemarkt, becijferde onderzoeksbureau Canalys.

Een groter scherm maakt het aantrekkelijker om filmpjes te kijken op de smartphone en vergemakkelijkt het gebruik van mobiel internet. Vooral in China en Japan, twee van de grootste markten van Apple, zijn telefoons met grotere schermen populair.

Betaaldienst: Apple Pay

Apple lanceerde verder zijn betaaldienst Apple Pay, waarmee iPhones geschikt worden gemaakt voor het afhandelen van betalingen. De smartphone wordt daarvoor uitgerust met software die een vingerafdruk kan lezen en een chip voor zogeheten ‘near field communication’. Die maakt het mogelijk betalingen te verrichten door een iPhone dichtbij een sensor te houden.

Het contactloos betalen is onder meer al mogelijk bij de fastfoodrestaurants van McDonald’s en Subway en bij winkelketen Target. Ook de internetdienstverleners Groupon en Uber zijn al gestrikt. Apple werkt voor zijn betalingen samen met de grote creditcardmaatschappijen en een reeks Amerikaanse banken. De betaaldienst is voorlopig alleen beschikbaar in de VS.

Prijs nieuwe iPhone

Apple brengt de nieuwe iPhones in eerste instantie in acht landen op de markt, maar nog niet direct in China. Tegen het einde van het jaar moeten de toestellen, die geleverd worden in zwart, goud en zilver, in 150 landen verkrijgbaar zijn. De eerste exemplaren worden op 19 september geleverd. De nieuwe Apple-telefoons zijn vanaf 26 september te koop in Nederland. De 16GB-versie van de iPhone 6 gaat los 699 euro kosten. Voor hetzelfde model van de iPhone 6 Plus moet je 799 euro neertellen.

Smartwatch: Apple Watch

Apple brengt daarnaast voor het eerst een eigen horloge op de markt, de Apple Watch. Het slimme horloge kan gebruikt worden voor communicatie en navigatie en kan, net als smartwatches van concurrenten, dienst doen als een hulpmiddel bij het sporten. Zo beschikt het horloge over een hartslagmeter en andere applicaties om lichaamsfuncties bij te houden.

(Lees hier tegen welke andere slimme horloges de Apple Watch het moet opnemen)

De Apple Watch is alleen te gebruiken in combinatie met een iPhone, de smartphone van Apple. Het horloge wordt in twee formaten een een groot aantal varianten geproduceerd. Het apparaat wordt bestuurd met een scrollwieltje aan de zijkant, dat door Apple Digital Crown is gedoopt. Die moet ervoor zorgen dat de Apple Watch kan worden bediend zonder dat de gebruiker het kleine scherm van de smartwatch bedekt met zijn vingers. Daarnaast heeft het horloge een touchscreen.

De Apple Watch wordt vanaf begin volgend jaar geleverd en kost 349 dollar. De Nederlandse prijs zal vermoedelijk rond de 300 euro liggen.

Beurskoers stijgt nauwelijks

De grotere schermen, het horloge en de betaaldienst werden de afgelopen weken door kenners al voorspeld. Een al te uitbundige reactie van beleggers bleef daarom uit. In het laatste handelsuur op Wall Street stond het aandeel Apple 0,5 procent in de plus.