Onwaarschijnlijk dat je dagen achtereen dezelfde kleding aanhebt zonder die af en toe te wassen, hetzelfde geldt voor je bestek of bord. Maar waarom dan niet voor je oordopjes?

Vorig jaar liet Business Insider 22 paar oordopjes onderzoeken om te kijken wat voor soort bacteriën je daarop kunt aantreffen. Het laboratorium voor microbiologie van Columbia University in New York ontdekte toen op verschillende paren gistvorming en bacteriën die door stof ontstaan. En hoewel Apple’s AirPods toen niet werden getest, is het raadzaam om de jouwe schoon te houden.

Kijk hieronder welke tips en trucs er zijn om je AirPods goed schoon te houden. Let wél op dat er geen vloeistof in de Pods zelf terechtkomt. En dan met name de oplaaduitgangen, want die zijn niet waterdicht.


We beginnen met de AirPods. Het doosje komt later.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Apple stelt voor om een droge, zachte, pluisvrije doek te gebruiken om je AirPods schoon te maken. Om de mazen van microfoon en luidspreker – waarschijnlijk de plekken waar het meeste vuil zich ophoopt – schoon te maken, adviseert het bedrijf een droog wattenstaafje. Volgens Apple kan je het viezigheid ook van de mazen krijgen met een schone en droge borstel met zachte haren. Apple, waarschuwt voor het gebruik van scherpe of schurende voorwerpen.


Ik ontdekte dat microvezeldoekjes zoals die worden gebruikt om brillen schoon te maken, het beste werken.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Om vuil en oorsmeer uit de mazen van de speakers te krijgen, gebruikte ik het puntige uiteinde van een tandenstoker. Pas wél op dat je het vuil daarmee niet in de luidspreker duwt.

Foto: Apple AirPods

Andere huishoudelijke voorwerpen werken ook

Foto: MIKI Yoshihito/Flickr

Cult of Mac doet een aantal handige suggesties: een loper, het instrumentje waarmee je de SMS-kaarthouder van je telefoon opent, een kleine platte schroevendraaier of een pincetpootje.


En dan nu: het reinigen van het doosje ...

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Zelfs wanneer het oplaaddoosje niet in contact met je oren komt, wordt het viezig. De mijne verzamelt op de een of andere manier tóch meer oorsmeer en vuil dan beide AirPods tezamen. Apple adviseert een doekje van microvezel en 70% isopropyl alcohol. Dit laatste koop je gewoon bij de drogist. En nogmaals: zorg ervoor dat de vloeistof niet in de oplaadopeningen terechtkomt.


Vuil verwijderen van de connector? Gebruik een droge borstel met zachte haren.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Apple benadrukt dat je niets in de oplaadpoorten moet steken om te voorkomen dat de metalen contactpunten binnenin beschadigd raken.


Een doek van microvezel werkt prima om vers stof en vuil te verwijderen. Maar...wanneer je AirPod-doosje al geruime tijd is bezoedeld met oorsmeer en vuil, dan is het zinnig om iets anders te proberen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Ik gebruikte afwisselend een wattenstaafje en een tandenborstel om het hardnekkige vuil weg te krijgen.

Foto: Flickr

De borstelharen van een tandenborstel zijn bedoeld om in alle hoeken en gaten van je tanden en kiezen te komen, en dat maakt ze zo geschikt voor deze klus. Wattenstaafje en tandenborstel in de alcohol drenken versnelt het schoonmaken. Nogmaals: pas op voor vloeistof ín je plugs zelf.


Zo zagen de AirPods van een vriend eruit voordat ik met wattenstaafje, tandenborstel en alcohol aan de de slag ging.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

En dit is erna!

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Lees meer over oordopjes: