Wil je een nieuwe iPhone, maar heb je geen zin om meteen meer dan 1.000 euro over te maken aan Apple? Dan is toestellease misschien een optie voor jou. Daarbij huur je de smartphone voor een vast bedrag per maand zonder het toestel te bezitten.

KPN, Telfort en Hi probeerden toestellease tussen 2012 en 2014 aan de man te brengen, maar de contracten waren duur en de voorwaarden ongunstig.

Nu maakt het leasen van smartphones een comeback. Dat komt enerzijds doordat nieuwe toptoestellen steeds duurder zijn geworden sinds de komst van de iPhone X in 2017. Die had een prijskaartje van 1.159 euro bij de introductie in Nederland.

Anderzijds is het minder aantrekkelijk om een smartphone op afbetaling via de provider aan te schaffen. Sinds 1 mei 2017 wordt dit namelijk gezien als een lening.

Als de smartphone binnen het abonnement meer dan 250 euro kost, moet het telecombedrijf verplicht een inkomenstoets afnemen. Bovendien wordt jouw schuld geregistreerd bij het BKR; dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek.

Toestellease is een manier om een iPhone in je broekzak of handtas te hebben zonder BKR-registratie of inkomenstoets. De telefoon blijft namelijk eigendom van het verhurende bedrijf. Partijen als Go Lemon en Swapphone bieden dit aan in Nederland voor consumenten.

Go Lemon heeft zowel hagelnieuwe als gebruikte toestellen in het aanbod, Swapphone verhuurt alleen opgeknapte telefoons zoals de iPhone 8 en iPhone SE.

Het leasen van een iPhone heeft een aantal voordelen:

  • Je hoeft niet in een keer een groot bedrag af te rekenen.
  • Met een vast bedrag per maand weet je waar je aan toe bent.
  • Je bent flexibel. Contracten lopen 1 of 2 jaar, of zijn maandelijks opzegbaar.
  • Je krijgt binnen een dag een vervangend toestel.
  • Bij Go Lemon is een verzekering tegen schade en diefstal inbegrepen, bij Swapphone is die dekking voor enkele euro's per maand af te sluiten.
  • Geen BKR-registratie.

Maar toestellease heeft natuurlijk ook nadelen:

  • Het is een dure oplossing. Je betaalt elke maand voor het toestel, maar moet 'm aan het einde van het contract weer inleveren.
  • Bij Go Lemon en Swapphone is het niet mogelijk om de iPhone voor een prikkie over te nemen.
  • Go Lemon brengt ook nog een eenmalig startbedrag in rekening.
  • Schade moet je direct melden. Het toestel is immers niet van jou. Bij Go Lemon ben je dan het eigen risico (50 tot 75 euro) kwijt, bij Swapphone alleen als je geen afkoopregeling hebt afgesloten.
  • Telefoon gestolen? Dan moet je 150 euro dokken bij Go Lemon. Bij Swapphone is dit bedrag afhankelijk van het toestel, en moet je alleen betalen als je geen afkoopregeling hebt.
  • Lever je het toestel na je contract weer in, dan checkt het leasebedrijf de iPhone op schade. Bij Go Lemon hoef je niks bij te betalen als de telefoon er nog goed uitziet. Bij meer dan drie diepe krassen of deuken moet je 200 euro aftikken.

Kortom, let op de kleine lettertjes voor je besluit een iPhone te leasen. Schade of diefstal kunnen voor onverwachte kosten zorgen.

Hoe goedkoop is het leasen van een iPhone?

Dan de hamvraag: wat kost het leasen van een iPhone? We vergelijken daarvoor wat het kost bij de drie grote providers om een toestel bij je abonnement te nemen en wat Go Lemon en Swapphone in rekening brengen. Daarbij kiezen we voor het goedkoopste model met 64 GB opslag en een contractduur van twee jaar.

Overigens biedt T-Mobile met Recycle Deal ook een lease-achtige constructie aan waarbij de provider na afloop van het contract het toestel terugkoopt of jij de iPhone voor een zacht prijsje over kunt nemen. We laten die in deze vergelijking buiten beschouwing.

We beginnen met de iPhone 11 die bij Apple 809 euro kost. Het termijnbedrag is bij KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Go Lemon zeer vergelijkbaar, met 30 euro per maand of net iets meer.

Toch lijkt Go Lemon in eerste instantie flink duurder door de startfee van 199 euro. Na 24 maanden ben je dan zo'n 250 euro duurder uit met de leasetelefoon. Maar dat verschil komt volledig doordat de verzekering tegen schade en diefstal bij Go Lemon is verrekend in het maandbedrag. Met vergelijkbare dekking ben je bij de grote telecomproviders 55 tot 113 euro duurder uit.


Bij de iPhone 11 Pro is het beeld iets anders. Voor dit toestel, dat los 1.159 euro kost, brengen KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile een verschillend eenmalig bedrag in rekening. Bij T-Mobile is dit met 69 euro relatief laag, maar is het maandbedrag met 41,50 euro hoog. VodafoneZiggo doet het andersom: eerst moet je 240 euro neertellen, daarna betaal je 34 euro per maand.

Bij Go Lemon is de toestelverzekering verrekend in het maandbedrag, dus is het geen verrassing dat het leasetoestel na twee jaar de duurste optie is. Inclusief vergelijkbare schade- en diefstaldekking zijn de grote providers dan weer een stuk duurder.


Bij de iPhone 11 Pro Max van 1.259 euro is het patroon vergelijkbaar als hierboven. Zonder verzekering en op afbetaling zijn KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile bijna 250 euro goedkoper dan Go Lemon. Inclusief dekking tegen schade en diefstal wint Go Lemon het.


Dan de iPhone 8 die bij Apple nieuw verkrijgbaar is voor 539 euro. Deze vergelijking levert het interessantste plaatje op. VodafoneZiggo heeft een goede deal, waarmee het toestel na twee jaar van jou is voor slechts 408 euro. Maar inclusief verzekering is het financiële voordeel ten opzichte van Go Lemon verdwenen.

Hoef je niet per se een nieuw toestel, dan zijn de refurbished leasetoestellen van Go Lemon en Swapphone een optie. Die laatste is relatief duur, met een eindbedrag na 24 maanden van 710 euro, inclusief dekking voor schade en diefstal.

De 'praktisch nieuwe' toestellen van Go Lemon zijn wat dat betreft een betere optie. Een gebruikte iPhone 8 heb je dan al voor 18,75 euro per maand, plus eenmalige kosten van 49 euro.


Nog een aantal kanttekeningen bij de bovenstaande vergelijking. De grote providers komen inclusief verzekering na twee jaar als duurste uit de bus, maar daarna is het toestel wel jouw eigendom. Je kunt de iPhone blijven gebruiken of doorverkopen. Bij lease moet je de telefoon weer inleveren.

Verder zijn de kosten voor een telecomabonnement niet meegenomen. De deals voor een telefoon op afbetaling gelden alleen als je ook klant wordt voor mobiele telefonie en data bij KPN, T-Mobile of VodafoneZiggo. Het voordeel van Go Lemon is juist dat je zelf kunt shoppen en bijvoorbeeld voor sim-only kunt kiezen. Dat scheelt aanzienlijk in de totale kosten.

Of iPhone-lease voor jou de beste optie is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je koste wat kost een BKR-registratie vermijden omdat je graag een huis wilt kopen, dan is leasen het overwegen waard. Het kan ook interessant zijn als je altijd de nieuwste iPhone wilt hebben.

Maar als het toestel flink beschadigd raakt, kunnen de extra kosten oplopen tot enkele honderden euro's. Als je een iPhone leaset, is een degelijk hoesje dan ook een must.

Lees meer: