De NAVO-top in Brussel heeft de gespannen relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel opnieuw in de spotlights gezet.

Het afgelopen anderhalf jaar heeft Trump Duitsland steeds aangevallen over handel en het land ervan beschuldigd geen eerlijk deel van het NAVO-budget te betalen. En zijn opmerkingen tijdens de NAVO-top duiden er niet op dat de relatie snel zal verbeteren.

“Duitsland wordt compleet gecontroleerd door Rusland, omdat ze 60 tot 70 procent van hun energie uit Rusland halen en een grote deal sluiten over een nieuwe gasleiding”, zei Trump. “Zeg maar, is dat gepast? Ik denk van niet en ik denk dat het iets heel slechts is voor de NAVO. Ik denk dat het niet had mogen gebeuren en dat we daar met Duitsland over moeten praten.”

Het is moeilijk voor te stellen dat Duitsland minder dan twee jaar geleden nog een van de nauwste bondgenoten was van de Verenigde Staten. Merkel werkte harmonieus samen met voormalig president Barack Obama en waren ook goede vrienden.

Deze elf foto’s laten zien hoe anders de relatie van Merkel is met de twee Amerikaanse presidenten.


De relatie tussen Trump en Merkel kende gelijk al een moeilijke start. Na maanden van felle kritiek op het vluchtelingenbeleid van Merkel tijdens zijn verkiezingscampagne ontving Trump haar in maart 2017 op het Witte Huis. Het werd een pijnlijke eerste ontmoeting, omdat Trump haar hand leek te weigeren toen fotografen daar om vroegen.

Foto: Merkel en Trump houden een gezamenlijke persconferentie in de 'East Room' van het Witte Huis op 17 maart 2017. Bron: REUTERS/Jonathan Ernst

Tijdens de acht jaar waarin Obama president was, werkten de VS en Duitsland nauw samen op het wereldtoneel, zoals bij het antwoord van de Russische inval in De Krim, het bestrijden van IS en de vluchtelingencrisis en het herstel van de wereldwijde financiële crisis.

Foto: White House/Pete Souza

Trump zit juist helemaal niet op één lijn met Merkel. Hij hamert continue op het handelstekort dat de VS hebben met Duitsland van zo'n 65 miljard dollar.

Foto: Trump en Merkel voorafgaand aan een bilaterale ontmoeting bij de G20-top in Hamburg op 6 juli 2017. Bron: Matthias Schrader (Associated Press)

Obama eerde Merkel in 2011 met de 'US medal of freedom' en noemde haar "een goede vriend en een van mijn nauwste partners wereldwijd."

Foto: Merkel verwelkomt Obama bij haar kanselarij in Berlijn op 17 november 2016. Bron: White House via Flickr

Merkel en Trump hebben nog niet soepel samengewerkt. Deze foto die viraal ging laat zien hoe Merkel en andere leiders druk uitoefenden op Trump tijdens de G7-top in Canada in juni 2018. Ze wilden dat hij een gezamenlijke verklaring zou ondertekenden, maar eenmaal vertrokken weigerde hij zijn steun.

Foto: De Duitse overheid verspreidde deze foto van de Merkel, Trump en de andere wereldleiders tijdens de G7-top in La Malbaie, Quebec, Canada op 9 juni 2018. Bron: German Federal Government/Jesco Denzel via Associated Press

Obama en Merkel hadden juist het grootste plezier tijdens hun internationale topontmoetingen. Hier ondergingen ze virtual reality tijdens een diplomatieke bijeenkomst in Hannover.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tijdens de G7-top in Canada zou Trump snoepjes op de tafel hebben gegooid en hebben gezegd "Hier Angela, en nu nooit meer zeggen dat ik je niks geef", voordat hij gepikeerd vertrok.

Foto: Merkel en Trump bij de G7-top in Canada. Bron: Yves Herman/Reuters

Obama toonde diep respect voor Merkel. Tijdens hun laatste gezamenlijke persconferentie in november 2016 zei hij: "Wat betreft onze basiswaarden, haar integriteit, haar eerlijkheid, haar bedachtzaamheid, haar voorbereiding en haar feitenkennis denk ik dat ze uitzonderlijk is."

Foto: REUTERS/ Nicolas Asfonri

Al voordat de NAVO-top op 11 juli 2018 formeel begon had Trump opnieuw uitgehaald naar Duitsland. "Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland", zei hij. "Omdat ze tussen de 60 en 70 procent van hun energie uit Rusland halen en vanwege een nieuwe gasleiding."

Foto: Merkel en Trump op 11 juli 2018 bij de NAVO-top. Bron: Fox News

Toen het presidentschap van Obama ten einde kwam was Merkel verdrietig: "Afscheid nemen van mijn partner en vriend is heel moeilijk."

Foto: Obama en Merkel hielden een afscheidsdiner op 17 november 2017

Trump liet zijn opmerkingen dat Duitsland zou worden "gecontroleerd" door Rusland later volgen door complimenten aan het adres van Merkel, maar de grote vraag is of dat genoeg is om de plooien weer glad te strijken.

Foto: Merkel en Trump poseren voor een foto aan het begin van de NAVO-top in Brussel op 11 juli 2018. Bron: REUTERS/Reinhard Krause