• Een afkoeling van de economie is “absoluut nodig” om de torenhoge inflatie onder controle te krijgen, waarschuwt DNB-president Klaas Knot.
  • Knot wijst erop dat niet meer alleen voedsel en energie duurder worden, maar dat ook de prijzen van industriële goederen en diensten inmiddels sterk stijgen.
  • Hij voorspelt dat de beleidsrente van de ECB in de eerste helft van 2023 zal pieken op 3 procent.
  • Lees ook: Inflatie in Nederland blijft in 2023 torenhoog op bijna 9%, schat de Oeso

De economie moet flink afkoelen om de inflatie onder controle te krijgen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwt dat het “verre van zeker” is dat “een milde recessie alleen voldoende zal zijn om de hoge inflatie te beteugelen”.

Knot ziet de afkoeling van de economie in het derde kwartaal van dit jaar dan ook als “absoluut nodig” om de sterke prijsstijgingen van de afgelopen maanden onder controle te krijgen.

Hij wijst erop dat niet meer alleen voedsel en energie in rap tempo duurder worden, met name onder invloed van de oorlog in Oekraïne, maar dat ook de prijzen van industriële goederen en diensten inmiddels sterk stijgen. Knot deed zijn uitspraken in een gesprek met de Tweede Kamer.

‘Steunmaatregelen houden inflatie in stand’

Het CBS meldde vorige week dat de economie in het derde kwartaal licht is gekrompen. Nog een kwartaal van achteruitgang en Nederland is volgens de gangbare definitie in een recessie beland.

Veel economen gaan er evenwel van uit dat die niet al te diep en van korte duur zal zijn. Ook volgens Knot is er nog altijd sprake van oververhitting, waarbij de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod.

De hoge overheidsuitgaven aan onder meer energiesteun voor burgers en bedrijven helpen daarbij niet, sterke loonstijgingen om de gestegen kosten voor levensonderhoud op te vangen evenmin. Knot waarschuwt dat "elke factor die de vraag nog eens verder gaat aanjagen, vooral tot meer inflatie leidt".

De ECB heeft met een reeks renteverhogingen geprobeerd de inflatie te beteugelen. Het belangrijkste rentetarief is sinds afgelopen zomer in drie reuzenstappen van 0 naar 2 procent gegaan.

En daar zal het volgens Knot niet eindigen. Hij voorspelt dat de beleidsrente in de eerste helft van 2023 zal pieken op 3 procent. Of later dat jaar alweer een verlaging mogelijk is "moet ik nog zien", zegt hij.

Oplopende rente creëert kwetsbaarheden

Bij de sterk oplopende rentes zijn de relatief hoge schulden van Nederlandse huishoudens, met name woninghypotheken, "een kwetsbaarheid", waarschuwt Knot nog maar eens.

De uitgangspositie is wel beter dan toen in 2008 de kredietcrisis losbarstte. Dat komt mede doordat de regels voor de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde sindsdien flink zijn aangescherpt.

Ook voor de overheidsfinanciën, die door de hoge uitgaven tijdens de coronapandemie flink uit het lood zijn geslagen, heeft de stijgende rente gevolgen.

Minister Sigrid Kaag (Financiën) voorspelde eerder deze week dat de rentelasten met miljarden euro's per jaar gaan oplopen. "Het is van belang dat de begrotingsdiscipline terugkeert", zegt Knot daarover.

LEES OOK: Amerikaanse centrale bank gaat rente in kleinere stappen verhogen om impact op economische groei VS te beperken