De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, gaat de rente de komende tijd in een trager tempo verhogen. Dat schrijft de Fed in de notulen van z’n laatste beleidsvergadering.

De opmerkingen in de notulen sorteren voor op een rentestap van een half procentpunt in december. Verder valt te lezen dat beleidsmakers de kans op een recessie in de VS op 50 procent schatten.

De afgelopen vier vergaderingen werden de rentes in de VS keer op keer met 0,75 procentpunt verhoogd. De hogere rentestanden zijn onderdeel van de bestrijding van de torenhoge inflatie.

Keerzijde van de grote rentestappen is de impact ervan op de economische groei. De beleidsmakers reppen daarbij van een reeks risico’s zoals een “trage groei van de reële particuliere binnenlandse bestedingen, verslechterde mondiale vooruitzichten en striktere financiële voorwaarden”.

Volgens een meerderheid van de beleidsmakers zou een vertraging van het tempo spoedig "gepast" zijn, zo valt te lezen in de woensdag gepubliceerde documenten van de vergadering van 1 en 2 november.

Tegelijkertijd concludeerden een aantal beleidsmakers dat het uiteindelijke niveau van de rente, om de doelstelling van 2 procent inflatie te halen, hoger komt te liggen dan waar ze eerder rekening mee hielden.

De rentes in de VS staan nu op 3,75 tot 4 procent. De laatste keer dat de rentes zo hard opliepen was in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Sinds de bijeenkomst van november laten de economische gegevens zien dat er nog altijd sprake is van een gematigde groei in de VS. Een aantal data toont ook tekenen van een afnemende inflatie waarbij de vraag naar arbeid nog altijd sterk is. Vorige maand kwamen er 261.000 banen bij en de werkloosheid steeg lichtjes tot 3,7 procent.

LEES OOK: Fed houdt voet bij stuk - op weg naar naar nieuw dieptepunt voor de Nasdaq?