De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt zijn rentetarieven voor de tweede keer op rij met driekwart procentpunt. Daarmee evenaart de centrale bank zijn grootste rentestap ooit in de strijd tegen de flink opgelopen inflatie in de eurozone. De ECB geeft ook aan dat er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie weer naar een normaal niveau te krijgen.

“We zijn er nog niet, maar we beslissen per vergadering wat we doen”, zei ECB-president Christine Lagarde in een toelichting. “We stappen af van vooruitblikken op toekomstige stappen omdat dit niet nuttig is op dit moment.”

De inflatie blijft ondanks de stappen van de centrale bank nog ruime tijd te hoog, geeft Lagarde aan. Dat komt vooral door de hoge energieprijzen, maar ook voedsel wordt steeds duurder om te kweken en dus wordt ook dat snel duurder.

Daartegenover staat dat de leveringsproblemen die in de coronacrisis ontstonden en door de oorlog in Oekraïne werden versterkt nu wat aan het afnemen zijn. Dat komt deels doordat de vraag afneemt als gevolg van een minder snel groeiende economie en hoge inflatie.

Het idee achter de renteverhogingen is dat lenen dan duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Zo hopen de beleidsmakers bij de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.

Banken krijgen nu 1,5% rente, als ze geld stallen bij de ECB

Jarenlang was de rente in de eurozone juist heel laag. Daardoor kregen mensen bijvoorbeeld amper nog rente over hun spaarrente, maar het scheelde ook op de maandlasten voor de hypotheek. In juli kwam de ECB voor het eerst sinds 2011 met een renteverhoging. Dat ging om om een rentestap van een half procentpunt. Vervolgens voerde de ECB zijn rentetarieven in september voor het eerst op met driekwart procentpunt.

Door het rentebesluit komt de zogeheten depositorente, de rente die banken betalen over geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen, weer terug op 1,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2009. Waarschijnlijk gaat de rente later nog verder omhoog, maar dat beslissen de beleidsmakers bij de ECB dan in volgende vergaderingen. Ze willen de situatie telkens opnieuw bekijken.

LEES OOK: Dit zijn de landen in de wereld waar de inflatie het meest uit de hand loopt: bekijk de kaart!