Het is weer kerst, tijd voor Home Alone 1 en 2, The Muppets: A Christmas Carol, Bad Santa, noem maar op. Waarschijnlijk ken je ze allemaal wel, want ze worden steevast elk jaar uitgezonden.

Mocht je nou een van de onderstaande tien kerstfilms in de programmering tegenkomen, zap dan onmiddellijk.

Volgens de filmbeoordelingssite imdb.com, een database voor films, zijn deze kerstfilms niet om aan te zien. Opvallend: vijf van de tien films in dit lijstje zijn in het laatste decennium gemaakt.

In volgorde van heel slecht naar ongelofelijk bar en boos:


10. Deck the Halls (4,9/10)

Danny DeVito in Deck the Halls.

Matthew Broderick en Danny DeVito, toch geen kleine namen in de filmwereld, zagen het wel zitten in deze kerstfilm die een 4,9 (van de 10) scoort op imdb.com. Twee buren krijgen knallende ruzie als een van de twee zijn huis zo extreem verlicht dat-ie zelfs vanuit de ruimte te zien is. Het wordt oorlog en tijdens de strijd ontdekken de kemphanen wat de ware gedachte van kerst is. Deck the Halls steunt werkelijk waar op alle clichés uit kerstfilms.


9. The Santa Clause 3: The Escape Clause (4,7/10)

Tim Allen, die we vooral kennen van typisch Amerikaanse feelgood-films, scoorde midden jaren negentig een krappe voldoende met het eerste deel van de trilogie The Santa Clause. Deel 2 liet acht jaar op zich wachten en toen had Allen al kunnen weten dat hij nooit voor een derde deel had moeten tekenen. In de voorlopig laatste aflevering moet Allen, alias de kerstman, zijn nieuwe familie gelukkig zien te houden en Jack Frost ervan weerhouden kerst niet te verpesten.


8. Black Christmas  (4,5/10)

Griezelen met kerst, een pad dat filmmakers met zwartgallige humor dankbaar bewandelen. In Black Christmas keert een ontsnapte gek (jaja) terug naar zijn ouderlijk huis. Dat blijkt nu een studentenhuis. De gek vermoordt de studentes een voor een. Over een eenzame kerst gesproken.


7. An American Carol (4,3/10)

You hate him or you love him. In dit geval wist komedieacteur Leslie Nielsen weinig handen op elkaar te krijgen voor An American Carol. In een nieuwe versie van het aloude verhaal van A Christmas Carol (Scrooge) krijgt een filmmaker met anti-Amerikaanse sympathieën bezoek van drie geesten die hem zijn kijk op het land doen laten veranderen.


6. Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventures (2,7/10)

Hoewel Eddie tijdens kerst ontslagen wordt, stuurt zijn baas hem met zijn familie op vakantie naar een tropisch eiland. Zijn voormalige baas hoopt dat Eddie hem zodoende niet aanklaagt. Eddie en zijn familie lijden schipbreuk en komen vast te zitten op een klein eiland. Daar bewijst Eddie dat hij wel degelijk voor zijn familie kan zorgen en een echte vent is. Een film ontdaan van de meeste kerstfilmclichés, maar uiteindelijk toch gewoon een hele slechte film, aldus imdb.com.


5. Santa Claus Conquers the Martians (2,5/10)

Beeld uit Santa Conquers The Martians

Dit is een oudje, uit 1964. Marsmannetjes ontvoeren de kerstman, omdat zij op hun planeet niemand hebben die cadeaus aan hun kinderen kan geven. En die kerstman, dat blijkt nog niet zo'n verkeerde kerel. Santa Claus Conquers the Martians is dat verre van. De kerstman weet een vrij chagrijnig volk om te toveren in een gelukkige bende marsmannetjes die leren hoe fijn kerst kan zijn.


4. Home Alone 4 (2,5/10)

Het moest natuurlijk een keer afgelopen zijn met het succes van de Home Alone-reeks. Dat punt wordt bereikt bij deel 4. De eerste twee films in deze serie worden gerekend tot klassiekers die iedereen minimaal een keer gezien moet hebben (en vaak ook heeft). Deel drie is al een drama, maar geen kerstfilm, anders had-ie volgens imdb.com in dit lijstje gestaan. In Home Alone 4 keren de makers weer terug naar de thematiek van de eerste twee films: een kind alleen thuis met kerst en enkele inbrekers die het op de woning voorzien hebben. Dat hadden de makers beter niet kunnen doen.


3. Santa Claus (2,4/10)

Als je een film over kerst en de kerstman de naam Santa Claus meegeeft, dan ben je al niet heel creatief. Maar hé, de makers van deze film konden in 1959 niet weten dat er meer films zouden volgen met Santa Claus in de titel. Dit oudje vertelt over een boosaardig figuur (in dit geval de duivel) die kerst wil verpesten. Gelukkig is daar - weer - de kerstman die de feestdagen redt.


2. The Star Wars Holiday Special (2,4/10)

Beeld uit The Star Wars Holiday Special

Wist je dat er een Star Wars-kerstfilm is? Nu wel helaas, want dit verhaal over Chewbacca en Han Solo kun je beter missen. Solo en zijn harige vriend proberen thuis te komen voor Life Day - een soort kerst - dat gevierd wordt op de thuisplaneet van Chewie. Ondertussen probeert The Empire de gang naar huis tegen te houden.


1. Saving Christmas (1,5/10)

Hoe vaak zal kerst al niet gered zijn van de ondergang of uit de handen van boosaardige figuren? De makers van Saving Christmas dachten twee jaar terug dat er nog wel eentje bij kon in dit genre. In dit geval redt hoofdpersonage Kirk de kerst van zijn broer, die even in een dipje zit. Imdb.com heeft een magere 1,5 voor over voor deze spierballen-rollende-redt-de-kerst-vertelling.

Lees meer over kerst: